Dnevne zakonodajne novosti / 30. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
DZ sprejel tudi zakon o zaščiti prijaviteljev in novelo kazenskega zakonika
Tema dneva

Državni zbor je na petkovi seji z 52 glasovi za in 23 proti sprejel zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo prijaviteljev kršitev pri predpisih, in sicer v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. V slovenski pravni red se z njim prenaša evropska direktiva. Z enakim številom glasov je DZ sprejel tudi novelo kazenskega zakonika. Novela zakonik usklajuje z evropskimi direktivami med drugim glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, kjer prinaša strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo zakonsko možnost podaljšanja koncesije za zdravstveno dejavnost
Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo možnost podaljšanja podeljene koncesije za opravljanje javne službe. Do nove zakonske ureditve bo, kot je v odločbi odločilo ustavno sodišče, po izteku 15-letne koncesije potreben nov razpis oziroma nov postopek za podelitev koncesije.(več)

DZ sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize
DZ je z 52 glasovi za in 30 proti sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize, po kateri do pomoči ne bodo več upravičeni subjekti, ki imajo regulirane cene elektrike. Poslanci SDS in NSi so bili proti, ker so želeli, da se ohrani pomoč za ohranitev delovnih mest.(več)

DZ potrdil novo ureditev volilnega spora pri volitvah državnih svetnikov
Z 81 glasovi za in nobenim proti je DZ sprejel novelo zakona o državnem svetu, ki ga je vložil DS. Z novelo se zakon po več kot štirih letih usklajuje z odločbo ustavnega sodišča in tako ureja volilni spor pri volitvah državnih svetnikov.(več)

DZ sprejel dopolnitev zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih
DZ je brez glasu proti sprejel tudi dopolnitev zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih. V skladu z njo bodo lahko univerze same izbrale vsebinsko ustrezno in mednarodno primerljivo angleško poimenovanje nazivov, ki jih prejmejo tisti, ki so študij končali na prvi oz. na drugi stopnji bolonjskega študija.(več)

Sprejet interventni zakon za zagotovitev večje letalske povezljivosti
Prav tako brez glasu proti je DZ sprejel zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva dodelitev subvencij prevoznikom za vzpostavitev dodatnih linij iz Slovenije. Zakon predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin prevoznikom, ki bodo vzpostavili povezave, ki jih bo določila država. Pomoč mora odobriti še Evropska komisija.(več)

DZ sprejel novelo zakona glede sodelovanja med nacionalnimi organi na področju varstva potrošnikov
DZ je z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o izvajanju evropske uredbe, ki opredeljuje sodelovanje med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov. Spremembe se nanašajo le na ukrepe, povezane z blokiranjem spletnih strani.(več)

DZ sprejel zakon o jamstvu za finančno pomoč EU Ukrajini
Z 81 glasovi za in enim proti je DZ sprejel zakon o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom Slovenije za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini. Slovenija zagotavlja sorazmerni del od 3,66-milijardnega jamstva, v višini do 12,5 milijona evrov, za posojilo EU v skupni višini šest milijard evrov.(več)

DZ ta teden na delovnih telesih tudi o plačah v javnem sektorju in živinoreji
Ta teden se bo v DZ sestalo več delovnih teles. Med drugim bodo na komisiji za nadzor javnih financ razpravljali o dvigu plač v javnem sektorju, na odboru za kmetijstvo pa o živinoreji. Z delom bo nadaljeval tudi Knovs. Za danes pa je predvideno srečanje med predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednikom DS Markom Lotričem.(več)

Samooklicani računalniški svetovni prvak od države zahteva milijon evrov
Na sodiščih je za ta teden sklicanih kar nekaj zanimivejših obravnav. Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo stekla glavna obravnava v tožbi, v kateri samooklicani svetovni prvak v računalništvu Matjaž Rogelj od države zahteva več kot milijon evrov. Višje sodišče pa bo med drugim obravnavalo pritožbo na sodbo v zadevi Franca Šterbana.(več)

Slovenija z opominoma na področjih obdavčevanja in varstva potrošnikov
Evropska komisija je v petek sprejela nov sveženj odločb o kršitvah zakonodaje EU. Slovenija je prejela opomina, ker komisije ni obvestila o prenosu direktive o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja in direktive o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov, so sporočili iz Bruslja.(več)