Dnevne zakonodajne novosti / 6. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče dokončno ustavilo uporabo lovilcev IMSI
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku, ki govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije oziroma t. i. lovilcih IMSI. Zakonske določbe so po oceni sodišča v nasprotju s pravico do varstva osebnih podatkov. Uporabo lovilcev IMSI je sicer ustavno sodišče zadržalo že leta 2019. Zahtevo za oceno ustavnosti več členov zakona so takrat podali poslanci SDS in Levice. O preostalem delu zahteve bo ustavno sodišče odločilo posebej.(več)

Vlada s sklepoma glede dveh energetskih projektov na Obali in Krasu
Vlada je sprejela sklep o izvedbi združenega postopka načrtovanja in dovoljevanja za nadgradnjo 110-kilovoltnega (kV) daljnovoda Divača-Koper v 2-krat 110 kV daljnovod. Ta je potrebna tudi zaradi povečanih potreb Luke Koper. Vlada je sprejela še sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu.(več)

Vlada na seji še o drugih gospodarskih temah
Vlada je na redni seji včeraj med drugim še potrdila poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za podjetništvo. Spremenila je uredbo o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju uredbe o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora. Izdala je tudi odlok o ustanovitvi odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike.(več)

Vlada bo zahteve Fidesa naslovila v pogajanjih o spremembah plačnega sistema
Vsebina zahtev zdravniškega sindikata Fides, ki je za 11. januar napovedal stavko, bo predmet pogajanj v okviru vzpostavljanja zdravstvenega plačnega stebra znotraj skupnih temeljev plačnega sistema javnega sektorja, je odločila vlada. Ta naj bi izhodišča za prenovo plačnega sistema sprejela januarja in takoj zatem začela pogajanja s sindikatom.(več)

Na voljo so nove elektronske vloge za uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka
Na voljo so nove elektronske vloge za uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka, ki sta jih ministrstvi za javno upravo in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili za uporabnike digitalnih storitev. Vloge so na voljo na portalu eUprava, so zapisali.(več)

GZS odločno proti dvigu minimalne plače za več od medletne inflacije
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira uskladitev bruto minimalne plače z medletno decembrsko inflacijo, saj to ohranja kupno moč prejemnikov najnižjih plač, je pa proti uskladitvi, večji od minimalne zakonske obveze, kot se obeta glede na napoved ministra za delo Luke Mesca. GZS prevelik dvig posebej skrbi v luči energetske krize.(več)

Civilnodružbene organizacije Goloba javno pozivajo k spremembi volilnega sistema
Civilnodružbene organizacije so predsednika vlade Roberta Goloba javno pozvale k obljubljeni spremembi volilnega sistema, ki je po njihovem mnenju nedemokratičen. Predlagajo ustanovitev strokovne komisije brez zastopnikov političnih strank, ki naj pripravi predlog novega volilnega sistema, nato pa naj ga na referendumu potrdijo državljani.(več)

Delavske organizacije pozivajo Luko Koper k uresničitvi sodbe vrhovnega sodišča
Konfederacija sindikatov 90, Delavska svetovalnica in Pisarna Sonce Slovenije so pozvali Luko Koper k ukrepanju v skladu s sodbo vrhovnega sodišča, da lahko delavci nekdanjih podjetij IPS uveljavljajo obstoj delovnega razmerja pri Luki Koper. Na novinarski konferenci v Kopru so družbo pozvali tudi k spremembi zdajšnjega modela zaposlovanja.(več)

Obtoženca v zadevi smejalni plin priznala krivdo in dobila kazen
Dva od šestih obtožencev v zadevi smejalni plin sta na včerajšnji obravnavi na novogoriškem okrožnem sodišču priznala krivdo. Sodnica Andrejka Luznik jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odslužita s 1330 urami dela v splošno korist v dveh letih. Ostali štirje obtoženi krivde niso priznali.(več)

Sodišče izločilo del dokazov v zadevi Balkanski bojevnik
Ljubljansko okrožno sodišče je delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov v zadevi Balkanski bojevnik. Zaradi izločitve dokazov zagovorniki obtoženih zdaj zahtevajo izločitev sodnega senata pod vodstvom sodnice Marjete Dvornik, o čemer bo odločal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.(več)