Navigacija
Portal TFL

STA novice / Piratska stranka v DZ s pobudo za legalizacijo in regulacijo konoplje (dopolnjeno)

četrtek, 18.1.2018

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Predstavniki Piratske stranke Slovenije so danes predsedniku DZ Milanu Brglezu predali več kot 18.000 zbranih podpisov pod peticijo za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje. Brglez je dejal, da je tovrstnim pobudam naklonjen, bo pa verjetno potrebovala širši družbeni konsenz.

Predsednik stranke Rok Andree je pojasnil, da so na podlagi peticije skupaj s podmladkom SMC pripravili predlog zakona. Ta dovoljuje uporabo konoplje, gojenje konoplje doma v zelo majhnih količinah, predvsem pa regulira prodajo, uporabo in gojenje ter omogoča nadzor nad tem, kdo in kje proizvaja konopljo.

S tem želijo omogočiti ljudem, ki že danes kupujejo konopljo na črnem trgu, da dobijo veliko bolj varen izdelek, ki ne bi vseboval drugih drog, pesticidov, težkih kovin. Predvsem pa bi tem ljudem omogočili legitimen nakup konoplje, s čimer bi se zaslužek pobral črnemu trgu in se namenil programom za soočanje z negativnimi posledicami uporabe konoplje. Kot je opozoril, se danes konoplja široko uporablja, saj prepoved ne deluje.

Po Brglezovem mnenju je pobuda zanimiva, a bo najverjetneje potrebovala širši družbeni konsenz. "Ker sam izhajam iz socialno-liberalne stranke, sem tovrstnim pobudam naklonjen," je dejal in dodal, da več o pobudi v tem trenutku ne more povedati.

Glede sodelovanja podmladka SMC pri pripravi zakona pa je dejal, da so podmladki samostojne entitete, zlasti pri tistih temah, ki jih tradicionalna politika ne sprejema. "Mislim, da se bo treba na daljši rok lotiti nekaterih družbenih problemov na bolj pameten način, kot pa velja zdaj, to je klasično prepovedovanje. Malo smo dvolični pri rabi enih in drugih vrst drog," je povedal medijem.

Andree pa je dejal, da so glede sprejemanja zakona optimistični. Opaža, da obstaja posluh in razumevanje za to temo, "je pa vprašanje ostalih strank, ali si upajo sprejeti tak zakon, voditi svet naprej in izkoristiti priložnost za Slovenijo, da smo eden prvih, ki se bomo resnično odgovorno in razumno soočali s problematiko konoplje".

Kot je dejal, bodo v prihodnje skušali vložiti zakon v DZ. Želi si, da bi ga poslanci sprejeli. "Predvsem pa si želimo odpreti debato. Mandat se zaključuje, volitve prihajajo in želimo, da se stranke izjasnijo glede tega," je dejal.

Iz Levice so zvečer sporočili, da zakonskega predloga še niso videli, a če so rešitve celovite in ustrezne, bodo predlog podprli in so ga pripravljeni vložiti v parlamentarni postopek. Ob tem je poslanka Levice Violeta Tomić spomnila, da se z odpravljanjem zakonodajnih ovir za uporabo konoplje na vseh ravneh ukvarjajo že ves mandat in da pozdravljajo napore vseh, ki to željo z njimi delijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window