Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZSSS za sprejem novega družbenega dogovora

torek, 5.2.2019

Ljubljana, 05. februarja (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) podpira sprejem novega družbenega dogovora, ki bi po njihovem mnenju prinesel večjo blaginjo delavcem, upokojencem in mladim. Zavzeli so se tudi za obuditev delovanja strokovnega odbora ESS za finance in gospodarstvo pri ministrstvu za finance ter za ustanovitev sveta za blaginjo pri ministrstvu za delo.

Za sprejem novega družbenega dogovora, glede katerega je bilo v zadnjem času slišati več pobud delodajalcev, si v ZSSS prizadevajo v luči želje po napredku celotne družbe, so zapisali v pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

"Pričakujemo boljša, bolj kakovostna in dobro plačana delovna mesta ter večji družbeni napredek, temelječ na znanju in inovativnosti. Želimo si dvig bruto plač delavcev in tudi prerazdelitev davčnih bremen iz dela na kapital," so poudarili in dodali, da so zadnji socialni sporazum, o katerem so se skupaj dogovorili in od katerega so nato delodajalci odstopili, podpisali februarja 2015.

Opozorili so, da so na področju predvidenih sprememb davčne zakonodaje in ukrepov na tem področju letos "povsem izločeni", kar se jim zdi glede na njihovo aktivno partnerstvo v preteklosti nerazumljivo.

Vlado pozivajo, naj nemudoma vzpostavi delovanje strokovnega odbora za finance in gospodarstvo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pri ministrstvu za finance, ki je po navedbah zveze v preteklosti obravnaval vse predloge sprememb na davčnem področju, preden so bili ti posredovani v javno razpravo. "V preteklih letih smo vodili zelo dober socialni dialog z ministrstvom za finance in pričakujemo, da se bo ta dobra praksa nadaljevala tudi v prihodnosti," so dodali.

Vlado so ponovno pozvali tudi k ohranitvi progresivnosti dohodninske lestvice, davčni razbremenitvi srednjega razreda, zvišanju meje upravičenosti do najvišje olajšave, prilagoditvi meje za drugi dve olajšavi in zvišanju splošne olajšave.

Predlagajo ponovno uvedbo v času krize ukinjenega rednega letnega usklajevanja lestvice za odmero dohodnine in olajšav. Uvedbi socialne kapice ostro nasprotujejo, ker bi ta po njihovem mnenju pomenila siromašenje zdravstvene in pokojninske blagajne ter vodila do zmanjšanja pravic iz naslova socialne varnosti.

Predlagajo tudi postopno izenačitev prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delodajalcev s prispevno stopnjo delojemalcev ter zvišanje stopnje davka na dohodek pravnih oseb na 23 odstotkov. Spodnjo mejo za plačilo tega davka bi določili pri petih odstotkih.

Kot odziv na ustanovitev strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, ki deluje kot posvetovalni organ v sklopu ministrstva za gospodarstvo, pozivajo k ustanovitvi strokovnega sveta za povečanje blaginje in socialne vključenosti prebivalcev Slovenije ter vzpostavitev kakovostnih delovnih mest. Ta bi deloval v sklopu ministrstva za delo, sestavljali pa bi ga izključno predstavniki reprezentativnih sindikalnih central.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window