Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog SDS za omejitve pri pirotehniki brez podpore na matičnem odboru

torek, 3.12.2019

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Odbor DZ za notranjo politiko ni podprl predloga spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS. Prav tako ni sprejel nobenega od dopolnil, ki so jih poleg SDS vložili še v Levici, SNS in poslanka SD Meira Hot.

Osnovni namen predloga SDS je omejitev in strožji nadzor glede prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov. Eva Irgl iz SDS je uvodoma v imenu predlagateljev povedala, da so z večino poslanskih skupin iskali konsenz. Z dopolnilom, ki so ga predlagali v sprejetje kot dopolnilo odbora, tako pirotehnični izdelkov ne bi bilo dovoljeno prodajati mlajšim od 18 let. Poleg tega jih ne bi smele prodajati trgovine z živili.

Do uporabe pirotehničnih izdelkov bi morali imeti ničelno stopnjo tolerance, je menila.

Slovenija ima po opozorilu vlade eno strožjih zakonodaj na področju pirotehnike v EU. Ljudem so po njenem pojasnilu najbolj moteče tiste vrste pirotehnike, ki so v Sloveniji že zdaj prepovedane, denimo petarde, ki pa jih uporabniki kupujejo v tujini. Popolna prepoved pa po njenem pojasnilu niti ni mogoča, ker smo del EU.

Kdor koli lahko v soseščini kupi vse, kar je v Sloveniji prepovedano, je v razpravi opozoril Jani Möderndorfer iz SMC. Sicer pa po njegovih besedah poškodbe nastajajo zaradi stvari, ki so v zakonodaji že prepovedane. Samo zaradi predlagane spremembe se število poškodb zaradi pirotehnike, ki jih je bilo lani osem, ne bi zmanjšalo, je menil.

Če bi res želeli narediti nekaj dobrega, bi bi bilo treba po njegovih besedah spremeniti evropsko direktivo, tako da bi bila pirotehnika prepovedana v celotni EU. Po njegovi oceni so potrebni učinkoviti ukrepi, ne pa takšni, ki bi prinesli le negativne posledice za naše gospodarstvo.

Meira Hot je s svojim dopolnilom predlagala popolno prepoved prodaje in uporabe pirotehnike za fizične osebe. Pri uporabi pirotehnike ni nobenega pozitivnega vidika, je menila. "Gre za objestnost, za pet minut zabave," je dejala. Verjame pa tudi ministrstvu za okolje in prostor ter agenciji za okolje, ki pravita, da se zrak zaradi ognjemetov onesnažuje.

Podobno je tudi Nataša Sukič iz Levice izpostavila negativne učinke pirotehnike. Poškodbe zaradi nje so lahko celo trajna invalidnost, je dejala. Poleg tega ima po njenem opozorilu negativne posledice tako za domače kot divje živali in na okolje.

Prepoved nečesa znova vzpostavi prepovedano, pa je posvaril Robert Polnar iz DeSUS. Policija po njegovih besedah izpostavlja, da do poškodb zaradi pirotehnike pride zaradi ignorance ali neupoštevanja navodil proizvajalca oziroma zaradi objestnosti. Objestnosti pa predlagana sprememba ne bo odpravila, je menil.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window