Navigacija
Portal TFL

STA novice / Reševanje problematike fiktivnih prijav prebivališč po zagotovilu ministrstva v teku

petek, 6.12.2019

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Ministrstvo za delo glede problematike fiktivnih prijav prebivališč navaja, da od poletja potekajo aktivnosti denimo pri izmenjavi podatkov med posameznimi organi, da bi dobili podatke o teh prijavah in s tem povezani zlorabi socialnih transferjev. Vlada je namreč julija ustanovila medresorsko delovno skupino na tem področju.

Od poletja potekajo tudi pregledi in nadzori pridobljenih podatkov, prav tako pa tudi nadgradnje določenih baz, ki bi dodatno omogočale sistemski nadzor nad prijavo fiktivnih prebivališč posameznikov in njihovih otrok, s tem povezanim dodeljevanjem denarnih socialnih pomoči in drugimi pojavi, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje Jožeta Lenarta iz LMŠ, ki jo je spraševal o ukrepih proti izigravanju socialne zakonodaje.

Informacijski sistem centrov za socialno delo s pridobivanjem podatkov o osebah, njihovem premoženju in dohodkih iz uradnih evidenc drugih organov preprečuje zlorabe, je navedla ministrica. Hkrati po njenem pojasnilu onemogoča neupravičeno kopičenje pravic. Ministrstvo pa kot trenutno pomanjkljivost izpostavlja pomanjkanje predvsem uradnih evidenc o dohodkih in premoženju v tujini oziroma pomanjkanje povezljivosti z uradnimi evidencami o dohodkih in premoženju, ki jih vodijo druge države. Glede na to so med drugim uvedli preverjanje stanja na tujem tekočem računu.

Upravičenec do denarne socialne pomoči je sicer lahko slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji in tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje v Sloveniji in stalnim prebivališčem v Sloveniji. Ob sumu, da oseba v Sloveniji dejansko ne biva, center za socialno delo izvede ugotovitveni postopek, v katerem denimo pride na naslov, na katerem je prijavljeno stalno prebivališče. Ob sumu fiktivnega stalnega prebivališča se lahko pri upravni enoti sproži postopek za ugotavljanje dejanskega prebivališča. V primeru potrjenega suma pravice iz javnih sredstev odvzamejo, je navedla ministrica.

Po njenih besedah je ministrstvo julija na centre za socialno delo posredovalo navodilo glede ugotavljanja pogoja dejanskega bivanja. Ob sumu, da tujec dejansko ne prebiva v Sloveniji, center o tem obvesti upravno enoto, ki lahko po uradni dolžnosti uvede postopek za ugotavljanje stalnega oziroma začasnega prebivališča.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window