Portal TFL

STA novice / Po pokojninski noveli bo ostajanje v zaposlitvi še bolj nagrajeno (tema)

torek, 17.12.2019

Ljubljana, 17. decembra (STA) - V letu 2020 bo začela veljati pokojninska novela, ki želi z mehkimi ukrepi zvišati delovno aktivnost med starejšimi delavci. Po že veljavnem zakonu se bosta lahko tako moški kot ženska sicer starostno upokojila pri starosti 65 let, če imata najmanj 15 let zavarovalne dobe, oziroma pri starosti 60 let, če imata 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Starostna meja za starostno upokojitev se lahko zniža zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, zaradi služenja obveznega vojaškega roka in zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pogoji za predčasno pokojnino v letu 2020 ostajajo enaki kot letos, kar pomeni, da mora tako moški kot ženska dopolniti 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe. V tem primeru je lahko pokojninska doba tudi z dokupom, ne le brez dokupa, kot to velja za starostno pokojnino.

Pri odmeri pokojnine več novosti

Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe bo za ženske v novem letu znašal 63,5 odstotka pokojninske osnove, za moške pa se bo na takšen odstotek v skladu z novelo zviševal postopno v šestletnem prehodnem obdobju. Prav tako se bodo dvignili tudi odmerni odstotki za pokojninsko dobo, krajšo od 40 let, za vdovsko in družinsko pokojnino, najnižjo pokojnino in najnižjo pokojnino za ožji obseg, višja pa bo tudi odmera nadomestila iz invalidskega zavarovanja.

Novost v zvezi z odmero pokojnine je tudi možnost, da se bo pokojnina za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem je postavljen pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno.

Ostajanje v zaposlitvi bo nagrajeno

Pokojninska novela nagrajuje delovno aktivnost. V primeru izpolnjevanja pogojev za starostno upokojitev se bodo dodatna tri leta vrednotila v višini treh odstotkov letno oziroma dodatna polovica leta v višini 1,5 odstotka. To pa ne bo veljalo le za tiste, ki bodo svojo aktivnost podaljševali, ampak tudi za tiste, ki se bodo ob izpolnjevanju enakih pogojev reaktivirali.

Od 1. januarja 2020 bo v veljavi tudi prilagojena ureditev pri možnosti za kombiniranje statusa aktivnosti s statusom upokojenca. Spreminja se namreč ureditev pri prejemanju dela pokojnine ob hkratnem podaljševanju aktivnosti v polnem obsegu. Tisti, ki bodo vključeni v obvezno zavarovanje za polni delovni čas in bodo izpolnjevali pogoje za starostno upokojitev, bodo lahko podali zahtevo za izplačilo 40 odstotkov starostne pokojnine. Ta del se jim bo lahko izplačeval tri leta, potem pa 20 odstotkov.

Posamezniki s pogoji za predčasno upokojitev pa do izplačila dela pokojnine ne bodo več upravičeni. Izjema so tisti zavarovanci, ki ta del prejemajo skladno z veljavno zakonodajo, saj je zanje predvidena posebna prehodna ureditev.

Zdajšnjim prejemnikom 20 odstotkov starostne pokojnine, ki bodo nadaljevali z delom, bo pokojninski zavod po uradni dolžnosti del starostne pokojnine preračunal na 40 odstotkov. Prav tako bo zavod po uradni dolžnosti preveril, ali prejemniki dela predčasne pokojnine izpolnjujejo pogoje za odmero dela pokojnine v višini 40 odstotkov starostne, in izdal ustrezno odločbo.

Popolno novost pa predstavlja ureditev, ki poleg polne vključitve v zavarovanje stimulira tudi obvezno vključitev v obvezno zavarovanje za krajši delovni oziroma zavarovalni čas, vendar najmanj štiri ure dnevno oziroma 20 ur tedensko. Tak posameznik bo poleg delne pokojnine oziroma sorazmernega dela pokojnine upravičen do izplačila sorazmernega dela 40-odstotne starostne pokojnine.

Uskladitev pokojnin bo redna in izredna

Pokojnine se bodo prihodnje leto redno uskladile v predvideni višini 3,5 odstotka, višji zneski pa bodo izplačani konec februarja. Izredna uskladitev pa bo v skladu z interventnim zakonom izvedena decembra 2020 in bo znašala 6,5 evra za vse upokojence enako ne glede na višino pokojnine, a pod pogojem, da bo gospodarska rast za leto 2019 večja od 2,5 odstotka, so zapisali na ministrstvu.

DS pa je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe interventnega zakona, po katerem se pokojnine decembra 2020 ne bi izredno uskladile nominalno, ampak bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window