Navigacija
Portal TFL

STA novice / RTVS v leto 2020 s financiranjem po dvanajstinah

petek, 20.12.2019

Ljubljana, 20. decembra (STA) - Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo leto 2020 začela z začasnim financiranjem po dvanajstinah. Potem ko je v ponedeljek programski svet zavoda pritrdil programsko produkcijskemu načrtu, pa so nadzorniki v sredo zavrnili finančni načrt za prihodnje leto, ki ga je pripravilo vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem.

Nadzorniki so Kaduncu naložili, naj takoj določi financiranje nemotenega delovanja RTVS v letu 2020 po dvanajstinah finančnega načrta za leto 2019, obenem pa se loti priprave novega predloga načrta. Opozorili so tudi na zastarelost obeh kolektivnih pogodb na RTVS in mu predlagali, naj pozove sindikate k pogajanjem za njuno spremembo.

Poleg tega so nadzorniki RTVS generalnemu direktorju predlagali, naj pripravi konkreten in podroben kadrovski načrt na način, da opredeli pričakovano število zaposlenih po vseh organizacijskih enotah po tarifnih skupinah in naj ga posreduje kot prilogo novega predloga finančnega načrta za prihodnje leto.

Kadunc je v izjavi za STA ocenil, da je pri odločitvi nadzornikov verjetno prevladala negotovost, ali bo država za leto 2021 res zagotovila stabilno financiranje RTVS ali ne. "Glede na to, da bo v januarju začela delovati medresorska komisija, ki že ima pripravljenih precej osnov za pripravo sprememb zakona, ki bodo to določila, verjamem, da bo pri sprejemanju finančnega načrta za leto 2020 manj zadržkov," je pojasnil.

Po njegovih besedah se je v nadzornem svetu prav tako pojavil dvom, "ali ravnamo dovolj racionalno, vendar smo z dosedanjim delom dokazali, da se obnašamo racionalno, in računamo, da bomo z argumenti te pomisleke zavrnili". Opozoril je, da novi predlog finančnega načrta ne bo mogel biti bistveno drugačen od zdajšnjega, ker bi bil potem neusklajen s programsko produkcijskim načrtom (PPN).

"Mislim, da bodo argumenti glede pričakovanj predstavnikov ustanovitelja za leti 2020 in 2021 prepričali nadzornike, da si v tem trenutku krčenja programov in oddaj v PPN ne moremo privoščiti," je dejal. Pojasnil je, da bodo lahko kljub financiranju po dvanajstinah za mesec ali dva zagotovili izvajanje PPN praktično v celoti.

"Potem pa se lahko pojavijo težave, vendar verjamemo, da bo do tedaj finančni načrt že sprejet," je dejal. Dodal je še, da nadzorniki vodstvu RTVS niso postavili roka, do katerega mora biti nared novi predlog finančnega načrta za leto 2020, "ker gre predvsem za to, da se dobijo prepričljivi odgovori ustanovitelja, ki jih nekateri člani nadzornega sveta pričakujejo".

Kadunc je na ponedeljkovi seji programskega sveta pojasnil, da so v vodstvu RTVS za prihodnje leto predvideli eksterne prihodke iz poslovanja v višini 123,3 milijona evrov, t. i. obvladljive stroške pa v višini 102,1 milijona evrov. Z upoštevanjem vseh prihodkov in odhodkov po njegovih besedah konec leta 2020 načrtujejo presežek prihodkov nad odhodki v višini 86.000 evrov.

V okviru eksternih prihodkov iz poslovanja se 96,6 milijona evrov nanaša na prihodke od rtv-prispevka, prihodki od oglaševanja so za leto 2020 predvideni v višini 14,6 milijona evrov, ostali komercialni prihodki v višini 9,9 milijona evrov, sofinanciranje je predvideno v višini dveh milijona evrov, preostali poslovni prihodki pa v višini 179.000 evrov.

Med stroški iz poslovanja je 76,5 milijona evrov predvidenih za stroške dela redno zaposlenih, 25,6 milijona evrov za variabilne stroške, 17,4 milijona evrov za fiksne stroške ter 9,6 milijona evrov za amortizacijo osnovnih sredstev.

Programski svet RTVS je sicer v ponedeljek sprejel PPN za leto 2020, ni pa izglasoval pozitivnega mnenja k finančnemu načrtu za prihodnje leto. Za razliko od PPN, kjer je odločitev svetnikov zavezujoča za vodstvo RTVS, to ne velja za finančni načrt. V tem primeru je končna odločitev v rokah nadzornikov zavoda.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window