Navigacija
Portal TFL

STA novice / O predlogu novele o orožju še javna predstavitev mnenj

torek, 11.2.2020

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Parlamentarni odbor za notranjo politiko je danes sklenil najkasneje marca organizirati javno predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o orožju. Na slednjega je doslej letelo precej pripomb in kritik, med drugim na račun zaostrovanja pravil nošenja orožja za športne strelce in lovce.

Ministrstvo za notranje zadeve je predlog novele pripravilo zaradi potrebe po prenosu evropske direktive o nadzoru nabave in posedovanja orožja v slovenski pravni red in evropske uredbe glede izvoza, tranzita in uvoza orožja v tretje države.

Dopolnila k predlogu so v minulih dneh vložili v več poslanskih skupinah. Kot je danes opozoril poslanec SDS Žan Mahnič, so "odprti" še trije do štirje členi in ker se zadeva dotika zelo širokega kroga prebivalstva, je prav, da se imajo državljani možnost opredeliti in se členi zakona optimizirajo.

Z novelo imajo vse od začetka veliko dela tudi lobisti. Glede na podatke v aplikaciji Erar Komisije za preprečevanje korupcije je bilo prijavljenih 90 lobističnih stikov, v katerih so lobisti skušali vplivati na vsebino novele. Tudi na današnjo sejo so bili med drugim vabljeni predstavniki Akcijske strelske zveze društev Slovenije, Slovenske zveze za praktično strelstvo, Strelske zveze Slovenije, Zveze društev in klubov Moris, Olimpijskega komiteja Slovenije, Združenja športnih zvez ter Združenja orožarjev Slovenije.

Odbor je danes soglasno podprl odgovor zakonodajno pravne službe državnega zbora ustavnemu sodišču glede predloga za oceno ustavnosti zakona o lokalnih volitvah. Tega je na ustavno sodišče vložilo upravno sodišče, ko je začelo obravnavo upravnega spora na zadnjih lokalnih volitvah.

Kot je pojasnila predstavnica zakonodajno pravne službe, so očitki enaki, kot so bili že pri ustavni presoji referendumske zakonodaje, kjer je ustavno sodišče tudi ugotovilo določene neustavnosti. Spomnila je tudi, da je večina članov odbora za notranje zadeve ob obravnavi predloga novele zakona o državnem svetu zavzela stališče, da bi bilo treba volilni spor urediti sistemsko za vse volitve, na vladi pa je, da zadeve primerno pripravi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window