Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cigler Kralj: Nekatere predloge sindikatov bomo upoštevali (dopolnjeno)

torek, 7.4.2020

Ljubljana, 07. aprila (STA) - Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.

Minister za delo je na današnji novinarski konferenci ob povzetku ponedeljkovega prvega zasedanja skupine za pripravo smernic ukrepov s področja trga, sociale in šolstva, ki jo vodi, izpostavil, da so sindikati "trdi, a korektni pogajalci".

Glede njihovih predlogov na prvi protikotronski sveženj, ki so ostali v zraku, je dejal, da določene podpirajo in jih bodo vključili v predloge smernic za drugi protikoronski paket, ki jih bodo do konca tedna posredovali na osrednjo posvetovalno skupino. Ta naj bi celovit predlog izhodišč pripravila do sredine prihodnjega tedna, nato bo smernice obravnavala vlada. Ko jih bo potrdila, bo finančno ministrstvo spisalo predlog zakona. Ta naj bi bil v DZ konec meseca.

Med sindikalnimi predlogi, ki jih podpirajo, je po Cigler Kraljevih besedah t. i. krizno nadomestilo za čas brezposelnosti za vse, ki bodo v času krize ostali brez dela. To nadomestilo ne bo izhajalo iz pretekle plače in ne bo upoštevano v nobenih pravicah, odmerjenih po krizi, pripadlo pa bo torej tudi tistim, ki jim sicer po zakonu o urejanju trga ne bi.

Poleg tega ministrstvo podpira izenačitev zaposlenih v javnih in zasebnih socialnovarstvenih zavodih oziroma domovih za starejše, saj so vsi enako obremenjeni.

Minister je na podlagi predlogov sindikatov napovedal tudi razširitev pomoči na skupine ranljivih posameznikov, ki jih prvi protikoronski zakon ni zajel, poskrbeli naj bi tudi za samozaposlene, ki so zaradi varstva otrok na krajšem delovnem času. Po opozorilih sindikalnih organizacij je vlada sicer pozabila na mnoge študente, honorarne delavce, osebne asistente, invalide, vojne veterane in še številne druge.

Na predlog delodajalcev in sindikatov pa bodo, tako Cigler Kralj, razrahljali tudi v mega zakonu predvideno možnost sedemdnevne vrnitve čakajočih na delo, tako da ne bo več nujno, da bo šlo za zaporedne dneve, saj bo v nekaterih podjetjih lahko dela denimo manj.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je v nadaljevanju nanizala vrsto sindikalnih pozivov za popravke prvega protikoronskega svežnja.

Poleg tistih, ki jih je izpostavil minister, je omenila spornost določbe, po kateri je mogoče delavce na čakanju napotiti na delo v kmetijstvu, nekonsistentnost pri stečajni zakonodaji ter pomanjkljiva navodila glede kriznih dodatkov za delo v neugodnih pogojih. Glede slednjih jih v javnem sektorju moti, da lahko o višini določajo predstojniki, v zasebnem sektorju pa se bojijo, da jih delodajalci ne bodo izplačevali.

Po besedah Jerkičeve so vladi predlagali tudi vzpostavitev enotnega telesa, ki bo na voljo za razlage protikoronskih ukrepov, saj "ne potrebujemo prepirov".

Sindikati so ob tem podprli idejo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa po avstrijskem modelu, saj bodo tako delovna mesta dodatno zavarovana. Hkrati so naklonjeni oblikovanju posebnega sklada za delavce na čakanju z obveznostjo izobraževanja.

Nadzor nad izplačevanjem nadomestil za čakanje na delo bi moral po njihovem mnenju prevzeti Zavod RS za zaposlovanje, saj se pogosto dogaja, da "znajo delodajalci nadomestila od države pobrati, na drugi strani pa delavci nemoteno delajo".

Jerkičeva se je znova zavzela še za predlog za zmanjšanje DDV na osnovne življenjske potrebščine in zamrznitev njihovih cen, ki zdaj "letijo v nebo".

Na drugi strani pa je izrazila "kategorično nasprotovanje" predlogoma delovne skupine gospodarskega ministra Zdravka Počivalška s področja gospodarstva, turizma in kmetijstva glede enostranskega odrejanja dopusta zaposlenim ter glede izplačila regresa v obliki vrednostnih bonov za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih.

Predsednica največje sindikalne centrale v državi je sicer komentirala tudi ponedeljkov sestanek predstavnikov delojemalcev s premierjem Janezom Janšo. "Temeljni poudarek je bil vzpostavitev socialnega dialoga". "Nismo zadovoljni, da socialni dialog ne teče, je pa to odgovornost vlade, ki sprejema posledice," je dejala.

Vlada namreč še ni imenovala svojih predstavnikov v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), to naj bi storila do konca meseca. Glede na to, da Slovenijo čakajo tudi priprave na tretji protikoronski zakon, ki naj bi vzpostavil dolgoročne rešitve za čas po epidemiji, Jerkičeva upa, da bo pravi socialni dialog v okviru ESS zaživel maja.

Sindikate je po njenih besedah zanimalo tudi, kdo bo plačal intervencijo države. Samo prvi protikoronski sveženj je namreč vreden okoli tri milijarde evrov. "Zahtevamo, da se o delavskih pravicah ne odloča brez sindikatov," je namignila na strah, da bo strošek krize pristal na plečih delavcev.

Cigler Kralj je sicer zatrdil, da si bodo prizadevali, da bo breme pravično porazdeljeno. Ključna skrb ministrstva za delo pa je ohraniti čim več delovnih mest in pomagati najranljivejšim, je poudari. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da doslej ni prišlo do množičnega odpuščanja. Trenutno je v državi nekaj čez 80.000 brezposelnih, potem ko jih je bilo v enakem obdobju lani okoli 78.000, je navedel.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window