Navigacija
Portal TFL

STA novice / Osemdeset dni epidemije novega koronavirusa v Sloveniji (kronologija)

sobota, 30.5.2020

Ljubljana, 30. maja (STA) - Epidemija novega koronavirusa je bila V Sloveniji razglašena 12. marca, po natanko 80 dneh pa je zdaj uradno končana. V tem času je vlada sprejela vrsto ukrepov za zajezitev epidemije, večino so doslej že sprostili. STA objavlja kronologijo dogajanja.

4. marec - V Sloveniji so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

6. marec - Vlada je prepovedala vse obiske v bolnišnicah in domovih za starejše.

7. marec - Prepovedali so javne prireditve v zaprtih prostorih, na katerih je več kot 500 ljudi. V državi je bilo potrjenih skupaj 12 okužb.

10. marec - Vlada je prepovedala zbiranje na javnih prireditvah v zaprtih prostorih za več kot sto ljudi ter pristajanje letal z ogroženih območij na letališčih v Sloveniji.

11. marec - Slovenija je na meji z Italijo začela izvajati nadzor; vstop iz Italije je dovolila le na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji. V zdravstvenih ustanovah po državi so prekinili izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

12. marec - Slovenija je razglasila epidemijo novega koronavirusa, skupaj je bilo v državi potrjenih že skoraj sto okužb. Odpovedali so vsa športna tekmovanja. Mejo z Italijo so zaprli za tovorni promet ter za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet z nekaj izjemami.

13. marec - Vrata so zaprle kulturne ustanove po državi, tudi knjižnice.

14. marec - Zunanje ministrstvo je državljane pozvalo, naj preložijo vsa potovanja v tujino.

16. marec - Začela je veljati vrsta strogih ukrepov, da bi preprečili širjenje epidemije. Med glavnimi so bili zaprtje vseh vrtcev in šol, te so zato uvedle pouk na daljavo. Vrata so zaprle nenujne prodajalne in lokali. Prepovedan je bil javni prevoz potnikov, razen s taksiji. Prekinjeno je bilo izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev.

17. marec - Veljati je že začela prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji. Prepoved ni veljala za tovorni promet.

18. marec - Slovenija je zaprla 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško, na cestnih povezavah z Italijo so delovale le štiri kontrolne točke. Številna proizvodna podjetja so začasno ustavila delo.

20. marec - Veljati je začela prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. Vladni odlok je določil nekaj izjem, med drugim dostop do službe, lekarn, bolnišnic in najbližje trgovine z živili.

20. marec - DZ je sprejel prvi paket interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu.

30. marec - Veljati je začel odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Med izjemami so bili prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nega družinskih članov.

2. april - DZ je potrdil prvi protikoronski zakonski paket za pomoč prizadetim podjetjem in posameznikom. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali bodo do konca maja.

11. april - Ob znakih umirjanja epidemije so znova dovolili izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti. Bolnišnice so sicer v marcu opravile le 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino.

18. april - Pod določenimi pogoji so znova dovolili vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. V občini bivališča pa so dovolili nekatere športno-rekreacijske dejavnosti, npr. tek, kolesarjenje, tenis in golf.

20. april - Po petih tednih so se lahko znova odprle trgovine z gradbenim materialom, z avtomobili in kolesi, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, kot so vulkanizerji in tehnični pregledi.

25. april - Znova so postale dostopne storitve zavarovalniškega posredovanja, zeleno luč za odprtje svojih vrat pa so dobile tudi avtopralnice.

28. april - DZ je sprejel drugi protikoronski zakonski paket, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij.

29. april - Vrata so lahko odprle knjižnice, galerije in muzeji, delo so začeli tudi nepremičninski posredniki in dimnikarji.

30. april - Natanko en mesec po uveljavitvi prepovedi so sprostili gibanje med občinami. Znova so dovolili tudi obiske oskrbovancev v domovih za starejše.

4. maj - Po več tednih so zaživele še nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, določene neživilske trgovine, frizerski saloni, zlatarji in urarji. Vrata so znova odprle tudi splošne knjižnice in cerkve.

5. maj - Sodišča so lahko spet začela opravljati naroke ter odločati in vročati sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne.

9. maj - Znova je bilo dovoljeno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev. V zdravstvu obseg dela povečujejo postopno, večina zobozdravstvenih ambulant je zaradi težav z organizacijo in z zalogami zaščitne opreme za zagon potrebovala do teden dni.

10. maj - Hrvaška je slovenskim državljanom in drugim državljanom EU, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, znova dovolila vstop v državo in obisk lastnine. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo po vstopu na Hrvaško, medtem ko je Slovenija ohranila odlok, po katerem morajo državljani po vrnitvi s Hrvaške v sedemdnevno karanteno.

11. maj - Po osmih tednih je znova stekel javni potniški promet, ki poteka ob navodilih za upoštevanje razdalje, nošenju mask in razkuževanju rok. Mednarodni potniški promet je še naprej prepovedan.

12. maj - Dovolili so mednarodni letalski potniški promet s Slovenijo. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav.

15. maj - Pri prihodu v Slovenijo je bila za državljane Slovenije in drugih držav EU ukinjena obvezna karantena. V veljavi pa je karantena ostala za osebe iz tretjih držav.

18. maj - Znova so se odprla vrata vrtcev, v šole pa so se vrnili le učenci prve triade osnovnih šol in maturanti. Povsod so morali sicer oblikovati manjše skupine kot doslej in slediti epidemiološkim navodilom. Vrata so odprle tudi vse trgovine in nastanitvene kapacitete do 30 sob, gostinci so spet lahko postregli tudi v notranjih prostorih.

18. maj - Vlada je Hrvaško kot edino doslej uvrstila na seznam držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopiti brez omejitev, torej brez obvezne karantene ob vstopu. Pogoj je, da pred tem oseba ni bila več kot 14 dni izven EU.

20. maj - Vlada je potrdila tretji paket protikoronskih ukrepov v skupni vrednosti milijardo evrov in ga poslala v potrditev v DZ. Glavna ukrepa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa od 1. 6. do 31. 12. in turistični boni za vse prebivalce za slovenske turistične namestitve. Ukrep čakanja na delo naj bi bil podaljšan za turizem in gostinstvo, a le za mesec dni. Vlada je oblikovala tudi besedilo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Predvidoma bo šlo za skupno 500 milijonov evrov investicij.

23. maj - Sprostila se je večina športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil so dovoljeni treningi in rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Omogočena so tekmovanja tudi v ekipnih športih.

25. maj - V šole so se vrnili še devetošolci, domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi pa so lahko začeli sprejemati nove oskrbovance in uporabnike, ki so bili med epidemijo v domači oskrbi.

26. maj - Veljati je začel nov odlok, ki za državljane EU in tretjih držav predvideva 14-dnevno karanteno po vstopu v Slovenijo, razen za prebivalce držav s seznama za prost vstop, na katerem je za zdaj le Hrvaška, in razen v primeru, ko razlog za njihov vstop ustreza eni od opredeljenih izjem.

29. maj - DZ je potrdil tretji protikoronski zakonski paket za pomoč gospodarstvu, vreden milijardo evrov. Nosilni ukrep je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa od pet do 20 ur tedensko. Poleg tega zakon do konca junija podaljšuje subvencioniranje čakanja na delo. Uvaja tudi turistične bone za nočitev oz. nočitev z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji za vse prebivalce.

31. maj - V Sloveniji se je uradno končala epidemija covida-19.

1. junij - V šolo se bodo vrnili učenci 4. in 5. razredov, oddelkov v osnovnih šolah in vrtcih pa ne bodo več delili na manjše. Dovoljene bodo javne prireditve z do 200 osebami, odprli se bodo lahko vsi hoteli, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje, fitnesi, wellnessi in bazeni. Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi.

3. junij - V šole se bodo vrnili še učenci 6., 7. in 8. razredov, medtem ko bodo dijaki 1., 2. in 3. letnikov šolsko leto sklenili na daljavo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window