Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ za nova nadzornika SDH potrdil Ivana Simiča in Boža Emeršiča

torek, 14.7.2020

Ljubljana, 14. julija (STA) - DZ je za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenoval davčnega strokovnjaka Ivana Simiča in nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Mesti bosta zasedla v nekaj dneh, ko se mandat izteče dvema od petih članov nadzornega sveta tega upravljalca državnega premoženja.

DZ je Simiča in Emeršiča imenoval za nadzornika SDH s petletnim mandatom. Za imenovanje sta potrebovala najmanj 46 glasov, dobila pa sta jih 49. Proti so glasovali vsi navzoči poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB.

Sporen se jim je zdel predvsem Simič, ki mu po besedah Andreje Zabret (LMŠ) primanjkuje osebne integritete in poslovne etičnosti. "Ivan Simič je človek, ki želi uvesti davčno amnestijo, ki razmišlja o tem, kako bi legaliziral denar, do katerega so posamezniki prišli na nelegalen način," je dejala. Ob tem je spomnila, da smo lahko ob razkritju t. i. rajskih dokumentov s strani časnika Delo brali, da je v davčnih postopkih zastopal rekorderja med davčnimi dolžniki do Finančne uprave RS.

Simič je sicer davčni strokovnjak, nekdanji prvi mož takrat še davčne uprave, v zadnjem času pa je aktiven tudi v svetovalni skupini vlade za pripravo protikoronskih ukrepov in vodi strateški svet za debirokratizacijo.

Emeršič pa je nekdanji dolgoletni predsednik uprave zavarovalnice Grawe, v času ministrovanja Andreja Bertonclja pa je nekaj časa služboval tudi na finančnem ministrstvu.

Imenovanje dveh novih nadzornikov je bilo potrebno, ker se bo 17. julija iztekel mandat nadzornikoma Dušku Kosu in Damjanu Beliču. Poleg njiju sta v nadzornem svetu SDH še predsednica Karmen Dietner z mandatom do konca leta 2023 ter Igor Kržan in Janez Vipotnik z mandatom do sredine oz. konca leta 2022.

Ena prvih pomembnih nalog Simiča, Emeršiča in ostalih nadzornikov bo imenovanje novega predsednika uprave SDH s polnim mandatom. Gabrijel Škof je namreč pred kratkim odstopil s položaja, vodenje holdinga pa je začasno prevzel Kržan.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window