Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog za širitev angleškega servisa STA s poročanjem o nevladnem sektorju brez zadostne podpore odbora DZ

sreda, 7.10.2020

Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Odbor DZ za kulturo danes ni podprl predloga spremembe zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki poročanje STA o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah v Sloveniji širi še na njen angleški servis. Predlog so julija po skrajšanem postopku vložili poslanci Levice. Glasovanje na odboru je bilo sicer devet glasov za in enako število proti.

Luka Mesec (Levica) je na današnji seji odbora DZ pojasnil, da je cilj zakonskega predloga zagotoviti obveščenost mednarodne javnosti o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah (NVO) v Sloveniji. Spomnil je, da je po zdajšnjem zakonu STA obvezna o tem poročati v slovenskem jeziku, ne pa tudi v angleščini oziroma v sklopu njenega angleškega servisa, ki je del javne službe.

Miro Petek se je v imenu vlade izrekel proti zakonskemu predlogu. Po njegovih besedah že zdajšnji zakon STA omogoča, da poroča o vseh pomembnih vsebinah tako v slovenskem kot angleškem jeziku. Dejal je, da se poročanje o prostovoljstvu in NVO nahaja v zakonski dikciji "in druge vsebine". Opozoril je tudi na možnost NVO, da se preko svojih portalov v angleščini predstavijo mednarodni javnosti.

Direktor STA Bojan Veselinovič je dejal, da nima nobenih vsebinskih pripomb na predlog Levice. Pri tem je poudaril pomen zdajšnje zakonske ureditve, po kateri je angleški servis STA del javne službe. Po njegovih besedah STA s tem servisom državi zagotavlja pomembno okno v svet. Opozoril je, da angleški servis ni zgolj prevod novic iz slovenščine, ampak gre prav tako za ustvarjalno novinarstvo.

Veselinovič je pojasnil, da so med naročniki angleškega servisa tudi vsa tuja diplomatska predstavništva v Sloveniji, od katerih STA zanj pogosto dobiva pohvale. Angleški servis STA je po njegovih besedah tudi pomembna podpora slovenskim diplomatom v tujini. Zato je izrazil obžalovanje, da vladni predlog novele zakona o STA prinaša rešitev, po kateri angleški servis ne bi bil več del javne službe.

V poslanski razpravi je Janja Slug (SMC) izrazila nestrinjanje z vladnim stališčem, da zadostuje že zdajšnja zakonska dikcija, in je izrekla podporo zakonskemu predlogu. Pri tem je izpostavila javno službo STA kot stalen in objektiven vir informacij za mednarodno javnost o dogajanju v Sloveniji, vključno s poročanjem o dogajanju v prostovoljstvu in nevladnem sektorju.

Predlogu Levice so izrekli podporo tudi Samo Bevk (SD), Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) in Marko Bandelli (SAB). Po besedah Divjak Mirnikove gre za majhno zakonsko spremembo, brez finančnih posledic, ki pa ima velik pomen. Dodala je, da prostovoljci in NVO pogosto naredijo tudi tisto, kar bi sicer morala država oziroma ministrstva, in si zato zaslužijo medijsko pozornost. Bevk je spomnil, da je zakonski predlog podprla pristojna komisija državnega sveta.

Iz poslanskih vrst SDS in NSi pa je bilo slišati podporo vladnemu stališču. Po besedah Alenke Jeraj (SDS) ni potrebe po izrecni zakonski dikciji, naj angleški servis poroča tudi o prostovoljstvu in NVO, saj lahko STA to počne že po zdajšnjem zakonu in presodi, kaj je pomembno pri informiranju mednarodne javnosti. Dodala je, da se zato s sprejetjem zakonskega predloga ne bi nič spremenilo.

Jerajeva je dodala, da je predlog Levice predvsem primer popularnega zakona za pridobivanje političnih točk. Tadeja Šuštar (NSi) je opozorila, da ni naloga države, da določa, o čem naj STA poroča v angleškem servisu. Strinjala se je s stališčem vlade, da lahko NVO same poskrbijo za obveščanje mednarodne javnosti o svojem delu.

Jurij Lep (DeSUS) je dejal, da predloga "v tem trenutku" ne bodo podprli. Je pa poudaril prizadevanje DeSUS, da STA ohrani zdajšnjo vlogo objektivnega vira informacij. Spomnil je tudi na nestrinjanje DeSUS z aktualnim vladnim predlogom sprememb medijske zakonodaje.

Nekatere poslance je tudi zanimalo, kolikšno finančno breme bi pomenila takšna razširitev angleškega servisa STA in kdo bi zagotovil sredstva. Veselinovič je odgovoril, da takšna dopolnitev servisa ne bi terjala veliko sredstev in bi jih STA zmogla, "ne da bi zaradi tega bankrotirala".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window