Navigacija
Portal TFL

STA novice / Mandatno-volilna komisija DZ podprla tako Erbežnika kot Brezigar Mastenovo

četrtek, 15.10.2020

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ se je danes odločila predlagati DZ, da za novega ustavnega sodnika imenuje Anžeta Erbežnika, za viceguvernerko Banke Slovenije pa Arjano Brezigar Masten. Predlog glede imenovanja Erbežnika je potrdila z 10 glasovi za in tremi proti, predlog glede imenovanja Brezigar Mastenove pa z 10 glasovi za in štirimi proti.

V razpravi o Erbežniku kot kandidatu za novega ustavnega sodnika so mu v DeSUS napovedali podporo. Franc Jurša je povedal, da so predsedniku republike Borutu Pahorju predlagali tri kandidate, med njimi pa je bil tudi Erbežnik.

Bolj glasni pa so bili v opoziciji. V LMŠ so povedali, da ga ne bodo podprli. Po njihovi oceni bi moral namreč novi ustavni sodnik prihajati iz vrst poznavalcev socialnega prava, medtem ko je kandidatovo področje kazensko pravo, je dejala Andreja Zabret.

Violeta Tomić iz Levice pa je podvomila v kandidatovo osebno in strokovno integriteto. Kot je dejala, se pritoži vedno, ko ni izbran na posamezno mesto, za katerega kandidira. Sodni svet, v katerega ni bil imenovan, je po njenih besedah javno diskreditiral. "Toži pa vsakega, ki mu ne prikima," je dejala. Toži celo ustavno sodišče in če bo ustavni sodnik, bo šlo v tem primeru za nasprotje interesov, je dodala.

Erbežnik je zelo konfliktna osebnost in je v sporu z vsakim, ki meni drugače, meni tudi Maša Kociper iz SAB. Napovedala je, da v SAB kandidata zato ne bodo podprli.

Erbežnik je študiral na pravni fakulteti v Ljubljani, doktorat pa je opravil na evropski pravni fakulteti. Je avtor številnih strokovnih člankov in soavtor učbenika Kazensko procesno pravo RS. Že 17 let je zaposlen v Evropskem parlamentu, od tega 10 let v odboru za pravosodje in notranje zadeve, kjer dela kot svetovalec. Je izredni profesor za kazensko procesno pravo na evropski pravni fakulteti.

Predsednik Pahor ga je DZ v izvolitev predlagal po končanem ponovljenem pozivu za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija. Ob prvem pozivu je v imenovanje predlagal Andraža Terška, ki pa na tajnem glasovanju v DZ ni dobil dovolj glasov.

Podporo mandatno-volilne komisije je danes dobila tudi kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten. Vendar pa so proti njenemu imenovanju glasovali v SD, LMŠ in Levici.

V Levici so v razpravi izpostavili, da bi se moral preudaren kandidat za viceguvernerja kritično distancirati od preteklih praks Banke Slovenije. Nedvoumno bi moral zagovarjati, da je Banke Slovenije pri svojem delovanju odgovorna državljanom in nadzornim javnim institucijam, česar od Brezigar Mastenove ni bilo slišati, je opazila Tomićeva.

Danijel Krivec iz SDS, kjer so kandidatko podprli, pa je ocenil, da je po strokovni plati najboljša od vseh predstavljenih kandidatov.

Predsednik republike Borut Pahor je kandidaturo Brezigar Mastenove posredoval v DZ minuli teden na podlagi javnega poziva in po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin. Če bo potrjena v DZ, bo v svetu Banke Slovenije zasedla mesto Marka Bošnjaka, ki je uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je zaradi neplačevanja davkov pri oddajanju stanovanja ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto. O njeni kandidaturi bo DZ predvidoma odločal na oktobrski seji DZ, ki se začne v ponedeljek.

Poleg tega so za obravnavo v DZ potrdili predlog za spremembo sklepa o sestavi preiskovalne komisije o otroški kardiologiji, s katerim bi razrešili namestnico člana Andrejo Zabret iz LMŠ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window