Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica, LMŠ, SD in SAB v nov poskus prepovedi frackinga v Sloveniji

četrtek, 15.10.2020

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Levica, LMŠ, SD in SAB so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o rudarstvu, ki bi prepovedala pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga, v Sloveniji. Podoben predlog so poleti v Levici že pripravili, a ga je odbor DZ za infrastrukturo zavrnil.

Predlog novele, ki se po navedbah Levice bistveno ne razlikuje od njihovega zavrnjenega predloga, določa, da v Sloveniji ne bi bilo mogoče pridobiti dovoljenja za raziskovanje in rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemične primesi. S to prepovedjo bi bilo po predlogu treba "uskladiti" tudi že izdana dovoljenja in rudarske pravice ter vloge zanje.

Retroaktivnost predlagatelji - pod predlog, za katerega predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku, so podpisani vsi poslanci omenjenih poslanskih skupin z izjemo poslanca SAB Franca Kramarja - utemeljujejo z zaščito javnega interesa pri zagotavljanju ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja.

Kot so med drugim še izpostavili, izkušnje drugih držav kažejo, da ima lahko fracking škodljive posledice za okolje ali zdravje ljudi. Pridobivanje ogljikovodikov s to metodo so že prepovedale med drugim Velika Britanija, Irska, Francija in Nemčija.

"Če do prepovedi frackinga ne pride, so lahko njegove posledice pogubne za zdravje in življenja ljudi v lokalnem okolju," so navedli. Lahko se povzroči škoda na njihovih nepremičninah v obliki poškodb stavb, v obliki onesnaženih kmetijskih zemljišč, na katerih pridelujejo hrano za preživljanje sebe ali presežke hrane dajejo na trg, opozarjajo pa tudi pred širšimi družbenimi posledicami.

Zakon o rudarstvu so poskušali v Levici spremeniti že pred kratkim, a je odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor njihov predlog zavrnil. Koalicija je namreč sledila stališču vlade, da bo to problematiko vključila v novelo tega zakona, ki jo sama pripravlja.

V Sloveniji sicer odmeva predvsem namera britanske družbe Ascent Resources, ki želi s slovenskim partnerjem v Petišovcih pridobivati plin s stimulacijo vrtin. Agencija RS za okolje je lani odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina treba izvesti presojo vplivov na okolje. Ko je upravno sodišče pritrdilo agenciji, je britanska družba napovedala tožbo proti državi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window