Navigacija
Portal TFL

STA novice / Janša: V ponedeljek bo v rdečih regijah možen tudi pouk prvega triletja ob vzporednem testiranju (dopolnjeno)

petek, 29.1.2021

Ljubljana, 29. januarja (STA) - Premier Janez Janša je napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom. Več kot 80 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so sposobne to izvesti. Tam, kjer tega ne morejo izvesti, pa bo potekal pouk na daljavo.

Odlok je vlada popoldne spremenila na dopisni seji. Spremembe določajo, da se lahko šolarji prvega triletja v t. i. rdečih regijah k pouku vrnejo v ponedeljek, prav tako v ponedeljek začnejo izvajati nujno varstvo za otroke in šolanje na daljavo učencev prvega triletja v črnih regijah.

Janša je na današnji novinarski konferenci povedal, da je društvo ravnateljev izvedlo anketo o zmožnosti izvajanja pouka v živo in hkratnega testiranja. Več kot 80 odstotkov šol je zatrdilo, da so zmožne v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk v živo. V teh šolah bodo tako šolarji tudi v ponedeljek imeli pouk v živo, v ostalih pa na daljavo.

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo potekalo testiranje učiteljev v nedeljo.

Ob tem je Janša opozoril, da je po novem tudi v t. i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok.

Sicer pa je glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. Kriteriji za sproščanje so jasni, prav tako dnevno objavljajo infografike o epidemiološkem stanju v regijah, je dejal.

Vlada po njegovih besedah vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Zato bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj, je dejal.

Ob tem je opozoril, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend, v katero smer gre epidemiološki položaj. "Žal pa splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo veseli bi bili, če bi bila cela Slovenija v takem položaju kot Koroška," je pristavil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window