Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o sproščanju koronskih omejitev dokončno v četrtek

sreda, 10.2.2021

Ljubljana, 10. februarja (STA) - Vlada na današnji seji ni dokončno odločila o morebitnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Glede na aktualne epidemiološke podatke je Slovenija že v oranžni fazi, zato je sproščanje pričakovano. Minister Matej Tonin je za POP TV dejal, da bo vlada sledila svojemu načrtu in držala besedo ob prehodu v oranžno fazo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v torek v Sloveniji še nekoliko znižalo in znaša 827. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 864 covidnih bolnikov, umrlo pa je 13 oseb s covidom-19. Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa določa, da država preide v oranžno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19. Vlada je sicer v objavi na Facebooku danes poudarila, da so trendi pozitivni, a je virus še vedno med populacijo.

Pričakovati je, da bo vlada na četrtkovi redni tedenski seji dokončno odločila o sproščanju protikoronskih omejitev ob prehodu v oranžno epidemiološko fazo. Pri tem prehodu se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

Je pa vlada nocoj odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni "v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih", podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti, v vzgoji in izobraževanju ter za tiste, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Poleg tega je vlada za sedem dni podaljšala veljavnost nekaterih ukrepov iz odlokov, izdanih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in sicer odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih zgradbah, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window