Navigacija
Portal TFL

STA novice / Hojs: S ponedeljkom odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij (dopolnjeno)

četrtek, 11.2.2021

Ljubljana, 11. februarja (STA) - S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dodal, pa ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro.

Po Hojsovih besedah bo omejitev gibanja ponoči sproščena, ko bodo v skladu z vladnim semaforjem epidemiološke razmere to dopuščale. Vlada je sicer na Twitterju v luči sproščanja ukrepov tudi navedla, da bo dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

Ob tem je Hojs zavrnil očitke, da je Slovenija med redkimi državami s tovrstno omejitvijo. Med državami, kjer velja takšen ukrep, je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Prav tako imajo "policijsko uro" v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, spet druge države pa takšnega predpisa nimajo.

Takšno omejitev torej predpisujejo ali svetujejo v večini evropskih držav, tako da Slovenija po besedah notranjega ministra v tem pogledu ni izjema. Prav tako pa se bo s ponedeljkovim odprtjem občinskih in regijskih meja pridružila večini evropskih držav, v katerih so omejitev gibanja sprostili, je dodal Hojs.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami je vlada prvič uvedla v prvem valu epidemije, marca lani. Nato je ukrep nekoliko omilila in določila več izjem, 29. aprila pa je omejitev na občine odpravila. Medtem se je na ustavnem sodišču znašla pobuda za ustavno presojo tega odloka, ustavno sodišče pa je septembra lani ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine ni bila protiustavna.

Prepoved gibanja zunaj občin je vlada nato znova uveljavila v drugem valu epidemije, oktobra. Tedaj je vlada predvidela 13 izjem, za katere je prehajanje med občinami mogoče, med njimi odhod ali vračanje z dela, obisk lekarne ali trgovine in podobno. Decembra pa je med izjeme dodala še športne aktivnosti ali gibanje v naravnem okolju, a je bila ta izjema omejena na regije. Je pa vlada gibanje med občinami začasno sprostila v času božično-novoletnih praznikov, a le na božič in silvestrovo.

Prve ukrepe omejevanja gibanja pa je vlada sprejela že kmalu po prvi potrjeni okužbi s koronavirusom. Sprva so omejitve veljale le za zaprte prostore, 20. marca pa je vlada z nekaterimi izjemami prepovedala tudi zbiranje in gibanje na javnih površinah. Zbiranje je bilo dovoljeno le družinam oz. članom istega gospodinjstva. Ukrepe so nekoliko omilili aprila, ko je vlada dovolila nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini.

Z umirjanjem epidemiološke slike pa je vlada začela rahljati ukrepe glede zbiranja. Ob ponovnem naraščanju okužb je konec junija in julija znova uveljavila omejitev najprej na 50, nato na deset ljudi. Še bolj je gibanje na javnih površinah omejila novembra, znova z izjemo družine in člane istega gospodinjstva. Takšna ureditev je veljala do zdaj, od ponedeljka pa bo znova dovoljeno zbiranje desetih oseb.

Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, vse ostale omejitve, povezane z zbiranji, ostajajo v veljavi. Začasno so tako še vedno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Še vedno pa odlok določa, da lahko minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Minister Janez Cigler Kralj je sicer nazadnje minuli petek upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri oziroma največ štiri osebe. Glede na danes spremenjeni odlok je mogoče sklepati, da bo z novim dopisom dovoljena prisotnost 10 oseb.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window