Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kozlovičeva odgovorila Reyndersu glede potrjevanja tožilcev evropskega tožilstva

četrtek, 25.2.2021

Ljubljana, 25. februarja (STA) - Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je danes odgovorila evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu, ki je pozval Slovenijo, naj pohiti in potrdi delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva v Sloveniji ter tako organu s 1. marcem omogoči delovanje. Kot je zapisala, je ministrstvo ukrepalo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Ministrica je sicer kot kandidata za dva delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet in imata pozitivno mnenje tako generalnega državnega tožilca kot vodje specializiranega tožilstva.

Neuradno naj bi kandidatoma nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Kot je glede njunega potrjevanja Reyndersu odgovorila Kozlovičeva, je ministrstvo ukrepalo v skladu s svojimi pristojnostmi. Obenem mu je še pojasnila, da naš zakon določa, da se mora vlada seznaniti z oblikovanim predlogom, ki ga mora predložiti evropskemu javnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Dodajajo, da je komisarju ministrica še sporočila, da je vlada v sredo potrdila pravno podlago za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva. Predvideno je, da bo državni zbor zakon sprejel marca, po hitrem postopku.

Predlog zakona med drugim določa pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev - določitev zavarovanca, zavezanca in osnove za vključitev v nacionalni sistem socialnega zavarovanja, konkretizira tudi zahtevano raven znanja delovnega jezika evropskega javnega tožilstva, je v sredo sporočila vlada.

Evropsko javno tožilstvo je novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU. Delovati naj bi začel 1. marca.

V t. i. kolegij evropskega tožilstva, na čelu katerega je glavna tožilka, Romunka Lauro Codruto Kövesi in bo nadzoroval preiskave in pregon, je Svet Evropske unije julija lani iz Slovenije imenoval tožilca Jako Brezigarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window