Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija predlaga nov organ za učinkovitejše preprečevanje pranja denarja

torek, 20.7.2021

Bruselj, 20. julija (STA) - Evropska komisija je danes predstavila sveženj zakonodajnih predlogov za okrepitev pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Med drugim predlaga nov organ za boj proti pranju denarja, ki bo koordiniral delo nacionalnih organov, in omejitev na ravni EU za velika gotovinska plačila na 10.000 evrov.

V središču danes predstavljenega svežnja je ustanovitev novega organa EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma - agencije, ki nosi angleško kratico AMLA.

Novi organ bo koordiniral delo nacionalnih organov, da zagotovijo, da zasebni sektor pravilno in dosledno uporablja pravila EU. AMLA bo tudi podpirala enote za finančni nadzor, da izboljšajo svoje analitične zmogljivosti v zvezi z nedovoljenimi tokovi in ustvarijo finančne obveščevalne podatke za ključni vir za organe pregona, so pojasnili v sporočilu.

Današnji sveženj je sestavljen iz štirih zakonodajnih predlogov. Ob uredbi o ustanovitvi novega organa EU vključuje tudi uredbo o preprečevanju pranja denarja in financiranuja terorizma. Ta vsebuje pravila, ki se neposredno uporabljajo, tudi na področjih skrbnega preverjanja strank in dejanskega lastništva.

Komisija v okviru svežnja predlaga tudi omejitev na ravni EU za velika gotovinska plačila na 10.000 evrov. Velika gotovinska plačila so namreč za storilce kaznivih dejanj preprost način pranja denarja, saj je transakcije zelo težko odkriti. Ta omejitev na ravni EU je dovolj visoka, da ne postavlja pod vprašaj evra kot zakonitega plačilnega sredstva in da priznava ključno vlogo gotovine, pojasnjujejo v Bruslju.

Cilj svežnja je izboljšati odkrivanje sumljivih transakcij in dejavnosti ter odpraviti vrzeli, ki jih storilci kaznivih dejanj uporabljajo za pranje nezakonitih prihodkov ali financiranje terorističnih dejavnosti prek finančnega sistema.

"Vsak nov škandal v zvezi s pranjem denarja je en škandal preveč - in opozorilo, da naša prizadevanja za odpravo vrzeli v našem finančnem sistemu še niso gotova. V zadnjih letih smo dosegli ogromen napredek in pravila EU za preprečevanje pranja denarja so zdaj med najstrožjimi na svetu. Vendar jih je zdaj treba dosledno in natančno uporabljati, da bodo resnično delovala," je ob predstavitvi svežnja dejal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Današnji ukrepi bodo močno okrepili obstoječi okvir EU, saj upoštevajo nove in nastajajoče izzive, povezane s tehnološkimi inovacijami. Ti vključujejo virtualne valute, bolj povezane finančne tokove na enotnem trgu in globalno naravo terorističnih organizacij. Pravila EU o preprečevanju pranja denarja so zdaj med najstrožjimi na svetu.

Evropsko računsko sodišče je v nedavno objavljenem poročilu ugotovilo, da EU nima enotnega pristopa k preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ter boju proti njima. Nadzorni okvir EU na tem področju je neenoten in slabo usklajen, je med drugim zapisalo v poročilu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window