Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svetina na odboru DZ: Nad uresničevanjem socialnih pravic smo lahko resno zaskrbljeni

ponedeljek, 27.9.2021

Ljubljana, 27. septembra (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je danes kot zainteresirano delovno telo obravnaval letno poročilo varuha človekovih pravic za lani. Varuh Peter Svetina je pri predstavitvi poročila s tega področja poudaril, da smo lahko nad uresničevanjem socialnih pravic resno zaskrbljeni.

Zaskrbljenost je po njegovi oceni utemeljena. Od 473 ugotovljenih kršitev človekovih pravic in drugih nepravilnosti jih je največ oz. 66 namreč odpadlo na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pri centrih za socialno delo je ugotovil 11 kršitev, pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje sedem in pri domovih za starejše šest.

Po Svetinovi oceni je nujno, da se z epidemijo soočamo ob upoštevanju določenih standardov. Tako morajo biti sprejeti ukrepi legitimni, torej sorazmerni, nediskriminatorni in nujni za dosego cilja. Poleg tega morajo biti strokovno utemeljeni, zakoniti, časovno omejeni in sprejeti na pregleden način in po ustreznem postopku. Dejansko pa so se ukrepi prepogosto spreminjali. Posamezniki so jih težko razumeli in jim sledili, je bil kritičen.

Veliko pobud, ki so jih prejeli, se je nanašalo na obiske pri stanovalcih v domovih. Pri varuhu so pri tem poudarjali, da je omejitev svobode gibanja mogoča samo pod pogoji, ki jih predvideva zakon.

Premalo je služb, ki bi nudile potrebno pomoč tistim, ki bi radi ostali doma in ne bi šli v institucijo, je nadalje izpostavil Svetina. Tako bi se proces deinstitucionalizacije lahko učinkovito nadaljeval.

Veliko pobud, povezanih z epidemijo, je bilo tudi na področju otrok. Med drugim je bil kritičen do centrov za socialno delo. Ti morajo kar najbolj nuditi pomoč ljudem in jim nuditi vse potrebne informacije, tudi otrokom zvezi z zagovorništvom. Ni dopustno, da otroci take informacije ne dobijo, je poudaril.

Pri zaposlovanju pa poročilo izpostavlja problem prekarizacije. Ministrstvo za delo naj prepove prekarna razmerja in predpiše sankcije, je pozval.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je dejal, da so se glede ukrepov za omejitev epidemije posvetovali tudi z varuhom, tako denimo glede ukrepov v domovih. A pri epidemiji je šlo za nove okoliščine, na katere so se morali hitro odzivati. V času epidemije so se razgalili tudi vsi problemi, ki so se kopičili več let, je spomnil. Na ministrstvu delajo z najbolj ranljivimi skupinami, zato je področje zelo zahtevno, je dejal. Si pa po njegovih besedah kar najbolj prizadevajo, da bi spoštovali varuhova priporočila.

Vlada se je sicer v skupnem odzivnem poročilu na varuhovo poročilo odzvala tudi na konkretna priporočila. Tako je denimo ob priporočilu za redno izvajanje raziskav o pojavnosti nasilja nad ženskami in nasilja v družini navedla, da ministrstvo za delo spremlja podatke preko evidenc centrov za socialno delo in preko poročanj koordinatoric za preprečevanje nasilja v okviru regijskih služb za koordinacijo in pomoč žrtvam. Pri priporočilu glede sistemizacije posebnega delovnega mesta romskega koordinatorja na centrih za socialno delo, ki pokrivajo področja občin z romskim predstavnikom v občinskem svetu, pa je navedla, da to glede na dane proračunske možnosti trenutno ni mogoče.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window