Navigacija
Portal TFL

STA novice / KGZS za ukinitev komunalnega prispevka za nestanovanjske kmetijske stavbe

petek, 1.10.2021

Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Trenutna ureditev komunalnega prispevka v zakonu o urejanju prostora in občinskih odlokih je za kmetije neustrezna in nepravična, saj med njimi povzroča neenakost, so opozorili v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Skladno s tem so se zavzeli za oprostitev plačila tega prispevka za gradnjo in dozidavo nestanovanjskih kmetijskih stavb.

Na KGZS so pripravili analizo občinskih odlokov, ki urejajo komunalni prispevek, pri čemer so se osredotočili na kmetijske objekte, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so ugotovili, v Sloveniji 128 občin nima dodatnih oprostitev plačila komunalnega prispevka, medtem ko ostale občine za nestanovanjske kmetijske stavbe nudijo od 10- do 100-odstotno oprostitev plačila komunalnega prispevka. Največ, 19 občin, nudi 50-odstotno oprostitev za kmetijske stavbe.

Znesek komunalnega prispevka je sicer odvisen tudi od faktorja namembnosti objekta, tega pa imajo občine določene v različnih višinah.

Različne ureditve komunalnega prispevka po občinah "nelogično povzročajo neenakost med primerljivimi kmeti, ki konkurirajo na domačem in EU trgu", so navedli v zbornici.

Da bi odpravili razlikovanja med kmetijami glede na lokacijo, predlagajo spremembe v zakonu o urejanju prostora, ki je v zakonodajnem postopku. Občine naj v primeru novogradnje ali dograditve nestanovanjskih kmetijskih stavb v celoti oprostijo plačila komunalnega prispevka, ob spremembi namembnosti celotnega ali dela objekta iz nestanovanjske kmetijske stavbe v drugo vrsto stavbe pa naj se komunalni prispevek plača, predlagajo.

"S tem bo spoštovano načelo enakosti pred zakonom, česar danes, ko imamo po občinah glede oprostitev zelo različno obravnavo kmetijskih objektov, ne moremo reči," verjamejo v KGZS.

"Kmetije se morajo zaradi EU in nacionalnih predpisov prilagajati novim standardom v smislu dobrobiti živali (odprava kletk, prosta reja, ipd.), prilagajati se morajo podnebnim vplivom in cenovnim pritiskom ter s tem namenom graditi ali povečevati svoje kmetijske objekte. Z oprostitvijo obveznosti plačila komunalnega prispevka za gradnjo in dozidavo nestanovanjskih kmetijskih stavb po vseh občinah bomo omogočili obstoj in razvoj kmetovanja, katerega namen je pridelava in predelava hrane," so sklenili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window