Navigacija
Portal TFL

STA novice / Upravno sodišče sprejelo razsodbo glede delegiranih tožilcev, znana bo v torek

ponedeljek, 4.10.2021

Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Upravno sodišče je danes sprejelo odločitev v tožbi glede (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Razsodbo je poslalo strankam v postopku, v torek po 10. uri pa bo sodbo objavilo na svojih spletnih straneh, so sporočili z upravnega sodišča.

Upravno sodišče odloča o tožbi tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja zaradi sklepa vlade, da se razveljavi postopek njunega imenovanja za evropska delegirana tožilca in ponovi razpis.

Tožbo sta sicer vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja, da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis, ker da Državno-tožilski svet (DTS) ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo dva - Frank Elerjevo in Oštirja. To po mnenju DTS ni v skladu z zakonodajo.

Ministrstvo za pravosodje je kljub številnim kritikam julija objavilo ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, nanj pa sta se prijavila le Oštir in Frank Elerjeva. Glede na to, da je ministrstvo tudi na ponovljen razpis potrjeno prejelo dve kandidaturi, še ni jasno, kaj bo sledilo, je pa ministrstvo zagotovilo, da bo postopek nadaljevalo, ko bodo prejeli pravnomočno odločitev upravnega sodišča.

Upravno sodišče je sicer sredi avgusta zavrnilo zahtevo tožnikov za izdajo začasne odredbe, ker da nista izkazala potrebe po izdaji odredbe. Za tožnika je bila odločitev pričakovana, saj sta edina prijavljena kandidata tudi na novem razpisu za položaj delegiranih tožilcev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window