Navigacija
Portal TFL

STA novice / V javni obravnavi osnutek operativnega programa varstva pred hrupom

četrtek, 7.10.2021

Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v javno obravnavo osnutek operativnega programa varstva pred hrupom. Ta naj bi izboljšal kakovost življenja ljudi, ki živijo na območjih s prometom najbolj obremenjenih železniških prog in cest, ter s tem zmanjšal število prebivalcev, ki so obremenjeni s hrupom. Javna obravnava bo potekala do 8. novembra.

"Glavna cilja varstva pred hrupom sta zmanjšati število prebivalcev, ki so v obdobju celega dne obremenjeni s hrupom nad vrednostjo 55 dB(A) ter število prebivalcev, ki so v obdobju noči obremenjeni s hrupom nad vrednostjo 40 dB(A)," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Čeprav hrup doživljamo subjektivno, se po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije škodljivi učinki dolgotrajne izpostavljenosti hrupu kažejo v motnjah spanja, povečanem tveganju bolezni srca in ožilja, povečani vznemirjenosti, zmanjšani uspešnosti pri delu in učenju ter negativnemu vplivu na mentalno zdravje.

Kot so zapisali na ministrstvu, je zato pomembno, da se število prebivalcev, ki so v svojem življenjskem okolju izpostavljeni višjim ravnem hrupa, postopno in dolgoročno zmanjšuje, obenem pa zaščiti in ohranja območja tako v urbanem kot tudi v naravnem okolju, ki s hrupom niso preobremenjena.

Ministrstvo za okolje in prostor operativni program varstva pred hrupom pripravlja v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo, ministrstvom za zdravje ter mestnima občinama Ljubljana in Maribor.

Program vključuje cestno omrežje upravljavcev Dars in Direkcija RS za infrastrukturo, na katerem je letni pretok vozil več kot tri milijone, železniško omrežje v upravljanju Direkcije za infrastrukturo, na katerem je več kot 30.000 prevozov vlakov letno, ter lokalne ceste v upravljanju mestnih občin Ljubljana in Maribor, na katerih je prevoz vozil več kot milijon vozil letno.

Priprava tega programa je povezana z evropsko direktivo o okoljskem hrupu. "Njen cilj je s pomočjo kart hrupa določiti obremenjenost prebivalcev s hrupom, omogočiti javnosti dostop do kart hrupa ter izdelati operativni program, ki temelji na kartah hrupa in bo zagotovil, da se tam, kjer je treba, z različnimi protihrupnimi ukrepi obremenjenost prebivalcev s hrupom zmanjša," so še pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, kjer morebitne pripombe in predloge sprejemajo do 8. novembra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window