Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor bo opravil dodatno preverbo glede podpore Roku Svetliču za ustavnega sodnika

sreda, 13.10.2021

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes zaključil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za ustavnega sodnika. Predsednik ugotavlja, da "se nakazuje zadostna podpora za izvolitev" Roku Svetliču. V prihodnjem tednu bo to preverjal na dodatnih pogovorih, so sporočili iz njegovega urada.

Pahor je namreč v zadnjih dveh dneh opravil posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika. Vodje poslancev SDS, NSi, SD, SMC, Levice in LMŠ so se udeležili posveta v torek, danes pa so bili pri Pahorju na pogovoru še vodje poslanskih skupin DeSUS, SAB, nepovezanih poslancev ter predstavnika narodnih skupnosti.

Pahor je priredil posvetovanja po tistem, ko je objavil četrti poziv za kandidate za ustavnega sodnika, saj njegovi prejšnji predlogi kandidatov niso dobili zadostne podpore v DZ. Tokrat so na poziv prispeli štirje predlogi - Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek.

Vodje koalicijskih poslancev izjav po srečanju s Pahorjem niso dajali. V delu opozicije pa so izrazili dvom v izvoljivost katerega koli kandidata. Koga bi večina rada videla na mestu ustavnega sodnika, tako iz izjav ni bilo jasno.

So pa v uradu predsednika po opravljenih posvetovanjih v sporočilu za javnost zapisali, da se nakazuje, da ima največ možnosti Svetlič, tako načrtuje Pahor prihodnji teden to preveriti "na dodatnih neformalnih posvetovanjih in pogovorih".

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Pahor je v prejšnjem krogu predlagal Janeza Kranjca, ki je na glasovanju v DZ prejel 45 glasov, torej en glas premalo. V drugem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Če bo tokratni kandidat potrjen, bo nasledil ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window