Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 14.10.2021

Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o problematiki izredne rasti cen energentov na energetskih trgih. Sprejela je tudi odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021 ter potrdila spremembe uredbe o kategorizaciji državnih cest.

Glede trenutne visoke rasti cen energentov na svetovnih trgih je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da so razmere neobičajne, vzrokov za rast cen pa je več. Vlada se problematike zaveda, ukrepanje pa se ji za zdaj ne zdi potrebno. Je pa Vrtovec za 26. oktober v Luksemburgu že sklical izredni svet ministrov, pristojnih za energijo.

Vlada je potrdila spremembe uredbe o kategorizaciji državnih cest. Te so posledica izvajanja programa posodobitve državnega cestnega omrežja in dokončanja posameznih projektov. Med drugim se pri avtocestnem priključku Kozina spreminjajo priključni kraki in dodajajo nova krožišča, spremembe pa so tudi pri več glavnih in regionalnih cestah.

Vlada je sklenila prenesti del državnih cest med občinske ceste. To neposredno finančno ne vpliva na državni proračun, vendar posredno vpliva na sistem financiranja občin.

Vlada je izdala odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode, ki jo je letos v čebelarstvu povzročila pozeba. Za posameznega upravičenca je predvideno izplačilo v višini od 6,50 do 13 evrov, skupaj pa bo letos za izvajanje tega ukrepa namenjenih nekaj manj kot 1,3 milijona evrov proračunskih sredstev.

Vlada je znotraj državnega proračuna prerazporedila skupaj 135 milijonov evrov. Za nadgradnjo železniške proge Ljubljana-Divača je ministrstvu za infrastrukturo razporedila 65,5 milijona evrov. Ministrstvo za delo bo prejelo 29,7 milijona evrov za transferje za socialno ogrožene in za izvajanje zakona o osebni asistenci, ter še 2,3 milijona evrov za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Finančni upravi RS je zagotovila skupaj 34 milijonov evrov za povračilo unovčenih bonov turističnim in drugim ponudnikom ter za financiranje regresa za letni dopust, ministrstvu za finance pa 3,5 milijona evrov za plačilo dela sredstev za uravnoteženje razvitosti občin.

Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov 2021-2024 uvrstila projekt z naslovom Programi prehoda na krožno gospodarstvo. Štiri milijone evrov vreden projekt se bo izvajal v letih 2021-2023. Ukrepi so namenjeni končnim prejemnikov v gospodarstvu pri uvajanju inovativnih krožnih poslovnih modelov in produktov, in sicer zagonskim podjetjem, malim in srednjim podjetjem, gospodarskim subjektom ključnih investicijskih področij in verig vrednosti: gozd in les, graditev, mobilnosti, predelovalne industrije in prehranskega sistema. Sočasno se bodo izvajale aktivnosti, ki bodo pomembno prispevale k prehodu v nizkoogljično krožno gospodarstvo.

Vlada je sprejela mnenje k predlogu novele zakona o rudarstvu, ki ga je v postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisano Natašo Sukič (Levica). Z njo bi prepovedali pridobivanja ogljikovodikov z metodo frackinga na način, da se onemogoči pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemične primesi. Besedilo predloga zakona po oceni vlade ni primerno formulirano in ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice, zato predloga zakona ne podpira.

Vlada je v vlogi skupščine na predlog opozicije DZ imenovala Dragico Vrkič Kozlan za članico nadzornega sveta družbe Slovenski državni gozdovi. Opozicija doslej ni imela predstavnika med nadzorniki družbe.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za regionalni razvoj na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je za čas do imenovanja generalnega direktorja oz. za največ šest mesecev imenovala Roberta Drobniča. S 15. oktobrom se namreč s tega položaja poslavlja Grega Kordež.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window