Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada podprla predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik

četrtek, 14.10.2021

Ljubljana/Kranj, 14. oktobra (STA) - Vlada je na današnji redni seji ocenila, da so izpolnjeni zakonski pogoji za razpis referenduma za ustanovitev nove Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj. Vlada zato v svojem mnenju predlaga državnemu zboru, da izvede postopek z razpisom referenduma, s katerim bi ugotovil voljo volivcev v naseljih, ki bi postali območje nove občine.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je vlada predlog za razpis referenduma ocenjevala z vidika izpolnjevanja pogojev za ustanovitev nove občine in ali bi mesto Kranj še izpolnjevalo pogoje za podelitev statusa mestne občine. Pri oblikovanju mnenja in predloga je vlada upoštevala tudi stališča ustavnega sodišča glede pogojev za ustanovitev občin.

V svojem mnenju vlada med drugim ugotavlja, da gre v predlaganem primeru z vidika teritorialnega načela za zaokroženo območje 22 naselij v sedmih krajevnih skupnostih. Nova občina bi imela več kot 10.000 prebivalcev, pri čemer zakon določa, da jih mora imeti najmanj 5000. Prav tako bi bila nova občina sposobna zadovoljevati potrebe in interese svojih prebivalcev ter samostojno opravljati zakonsko določene naloge za svoje prebivalce.

Vlada je posebej preučila, ali bi preostanek Mestne občine Kranj po morebitni izločitvi 22 naselij v novo občino Golnik še izpolnjeval z zakonom določene pogoje za občino in za mestno občino, in ugotovila, da bi jih izpolnjeval.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma za ustanovitev Občine Golnik je v DZ vložila skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč. Ta je sledila argumentom predlagateljev ustanovitve nove občine, ki so prepričani, da bi v samostojni občini bolje usmerjali sredstva v potrebne investicije in zadovoljevali potrebe občanov.

Negativno mnenje k predlogu za razpis referenduma pa je podal svet Mestne občine Kranj, pri čemer so svetniki in kranjski župan Matjaž Rakovec ocenili, da pobuda ni utemeljena in da ne uživa velike podpore niti med prebivalci krajev, ki bi postali del nove občine. Pozitivnega mnenja k predlogu namreč niso dali niti sveti krajevnih skupnosti, pri čemer velja, da se večina do predloga sploh ni opredeljevala.

Kranjski mestni svet je v svojem mnenju, v katerem je ocenil, da nova občina ne bi zadostila pogojem finančne samostojnosti in razvoja, tudi opozoril DZ, da bi morebitni razpis referenduma lahko sprožil neustavljiv proces drobitve občin, saj bi DZ potem težko odrekel možnost razpisa referenduma pobudnikom v drugih občinah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window