Navigacija
Portal TFL

STA novice / Igralniški delavci v primeru uveljavitve zakonske novele rožljajo s stavko

ponedeljek, 25.10.2021

Nova Gorica, 25. oktobra (STA) - Novogoriška izpostava sindikata igralniških delavcev zavrača predlagane spremembe iz novele zakona o igrah na srečo, o kateri bo DZ glasoval v torek. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, predlagana zakonska novela zaposlene spravlja v močno podrejen položaj, česar ne bodo dopustili, zato resno razmišljajo tudi o stavki.

V sindikatu so med drugim kritični do predvidene razširitve podeljevanja koncesij, ki jo predvideva predlagana zakonska novela. Ta po njihovih navedbah na trgu ne prinese nič dobrega, ob tem pa lahko ogrozi poslovanje Hita. "Že tako se borimo s konkurenco iz Benetk in vsemi manjšimi igralnimi saloni okrog Nove Gorice, kaj šele, da bi se omogočilo in dopustilo prihod novega zunanjega ponudnika," so navedli.

Umestitev napitnine in vstopnin v koncesijsko dajatev bi po navedbah sindikata povzročila tudi dodatno obdavčitev že tako konkretno davčno obremenjenih plač zaposlenih. Nižje plače za približno 15 odstotkov bi po njihovem vplivale tudi na prispevke v pokojninsko blagajno oz. bo dodaten strošek podjetja, so poudarili in opozorili, da se padce in rasti plač ponavadi najlažje uskladi z zmanjševanjem števila zaposlenih in dodatnim obremenjevanjem preostalih zaposlenih.

To lahko po prepričanju sindikata še dodatno olajša predlagana ukinitev licenc zaposlenih, kar, kot z žalostjo ugotavljajo v sindikatu, podpira tudi uprava Hita. "Ukinitev licenc res lahko prinese večjo fleksibilnost, a je to mogoče vzpostaviti že z obstoječim kadrom, s primerno stimulacijo in ustreznimi delovnimi pogoji," so poudarili v sindikatu, kjer izpostavljajo, da ukinitev licenc omogoči delo tujim delavcem, ki delajo pod drugačnimi pogoji in omejenimi pravicami.

"Padec licenc bo povzročil dodaten presežek delavcev v Hitu, odpuščanja zaposlenih in omejeno celotno prihodnje zaposlovanje za polni in nedoločen čas," so navedli v sindikatu.

Prepričani so, da je regulacija in lastništvo s strani države pri njihovem poklicu nujno potrebna in že vrsto let opozarjajo, da je Hit danes preveč obremenjen s strani koncesijskih dajatev in davkov. Strinjajo se, da je Hit zaspal, a poudarjajo, da je glavni razlog za to pokrivanje zadolženosti iz preteklih zgrešenih investicij in poslov.

Hit je zadolženost namreč od leta 2010 do leta 2019 znižal s 116 milijonov na 29 milijonov evrov, kar so občutili tudi zaposleni, ki so, tako v sindikatu, že od leta 2008 prikrajšani pri napredovanjih, deležni minimalnih izplačilih božičnic in omejitev pri letnih dopustih. "Zato, da prejmemo nekoliko višje plačilo moramo za to žrtvovati vikende, praznike in noči, večji del plače pa si pokrivamo z napitnino, ki je tudi obdavčena in od katere plačujemo tudi socialne prispevke za pokojnino," poudarjajo.

DZ je sicer, kot je pokazala petkova razprava v DZ, razdeljen glede predlagane novele zakona o igrah na srečo, ki bi med drugim omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo. V koaliciji in SNS predlog podpirajo, v DeSUS se glede podpore še niso odločili, ostala opozicija je proti. DZ bo o predlogu zakonske novele glasoval v torek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window