Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za prenos področij verske svobode in informacijske družbe na vladni službi

petek, 12.11.2021

Ljubljana, 12. novembra (STA) - Odbor za notranjo politiko je pripravil dopolnjeni predlog sprememb zakona o državni upravi. Z njim bi naloge s področja verske svobode prenesli z ministrstva za kulturo na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij pa z ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo.

Odbor DZ je dopolnjeni predlog danes pripravil z desetimi glasovi za in štirimi proti. V njem je tudi nekaj koalicijskih dopolnil, ki naj bi odgovorila na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ k posameznim členom.

Naloge s področja verske svobode kot ene temeljnih ustavno zagotovljenih človekovih pravic naj bi po predlogu vlade prenesli na službo vlade zaradi same narave teh nalog. Na tem področju bo treba zaradi nadaljnjega udejanjanja verske svobode zagotoviti več samostojnosti pri opravljanju nalog, meni vlada.

Področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij pa se bo z ministrstva za javno upravo po predlogu preneslo na službo vlade za digitalno preobrazbo z namenom, da bo izvajanje nalog bolj učinkovito in pregledno. To področje ima namreč vsebinsko izrazito horizontalno naravo, je navedla vlada.

Po mnenju zakonodajno-pravne službe pa je predlagani prenos dveh delovnih področij ministrstev in s tem izvajanja upravnih nalog na teh področjih na službi vlade sporen s pravnosistemskega vidika. Upravne naloge namreč izvajajo ministrstva in drugi upravni organi, vladne službe pa so pristojne denimo za izvajanje organizacijske in strokovne pomoči pri delovanju vlade in usklajevanju dela ministrstev.

Zakonodajno-pravna služba je imela pomisleke tudi zaradi predlaganega zakonodajnega pristopa, ki v prehodnih določbah novelira sedem zakonov s področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij. Tak pristop je po njenem mnenju neustrezen in sporen z vidika ustave, po kateri je Slovenija pravna in socialna država.

V razpravi je Franca Trčka iz SD skrbelo, ker bo za področje verskih skupnosti skrbela "neka vladna služba". Za tovrstne vsebine bi moral po njegovi oceni skrbeti urad. Glede na to je napovedal, da bodo v SD glasovali proti spremembam.

Poslanec SAB Andrej Rajh je pogrešal jasna pojasnila, zakaj se je vlada odločila za tako rešitev. "Domnevno zato, da bi bilo delovanje bolj pregledno. A nihče ni rekel, da je bilo delovanje ukinjenega urada za verske skupnosti nepregledno," je dejal.

Tudi v LMŠ so bili kritični. Prenos nalog s tega področja na službo vlade bo vladi po besedah Janija Möderndorferja omogočil, da se bo tik pred volitvami pogovarjala samo s tisto versko skupnostjo, s katero se želi, torej s Katoliško cerkvijo.

Podobnega mnenja je bil tudi Boštjan Koražija iz Levice, ki si želi, da bi se spet ustanovil urad za verske skupnosti. Ukinitev urada je ocenil kot nedopustno. Dialog je po njegovem prepričanju bistvo samega delovanja verskih skupnosti.

A poslanec SDS Janez Moškrič je izpostavil, da bi predstavniki različnih verskih skupnosti lahko povedali, da dialog z njimi zelo dobro poteka. Glede predlaganega prenosa področja z ministrstva za kulturo na službo vlade pa je menil, da bo na tak način lažje sodelovati z različnimi resorji. Tako se je v času epidemije covida-19 denimo pokazalo, kako pomembno je sodelovanje z ministrstvom za zdravje, je spomnil.

Andrej Černigoj iz NSi pa je poudaril namen, ki ga ima predlagani prenos področja informacijske družbe in elektronskih komunikacij na službo vlade za digitalno preobrazbo. Cilj službe vlade je namreč, da se Slovenija do konca desetletja prebije med prvih pet digitalno najbolj naprednih držav članic EU. Vodstvo službe pa si prizadeva za rešitve, ki bodo izboljšale digitalno pismenost družbe, je dejal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window