Navigacija
Portal TFL

STA novice / Reynders v plenarni razpravi o Sloveniji obžaloval nenadno zmanjšanje proračuna za pravosodje (dopolnjeno)

sreda, 24.11.2021

Bruselj/Strasbourg, 24. novembra (STA) - Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je danes v razpravi o vladavini prava v Sloveniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu obžaloval nenadno zmanjšanje proračuna za pravosodni sistem.

"Žal sem zabeležil še en nedaven razvoj dogodkov, nenadno zmanjšanje proračuna za pravosodni sistem, potem ko je raven financiranja že bila dogovorjena, in to brez predhodnega posvetovanja o tej spremembi s sodišči, sodnim svetom in državnim tožilstvom," je dejal komisar v razpravi na plenarnem zasedanju.

Sodni svet je sicer danes sporočil, da je Reyndersa, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija in predsednika Evropske mreže sodnih svetov (ENCJ) Filippa Donatija opozoril na zmanjšanje proračunskih sredstev za delo sodnega sveta in sodišč v proračunu za prihodnje leto.

Vlada razlogov za zmanjšanje ni pojasnila niti ni o svoji nameri obvestila sodnega sveta niti vrhovnega sodišča, so zapisali v pismu, ki so ga Reyndersu in Donatiju poslali pred tednom dni, Sassoliju pa danes.

Izpostavili so, da je Evropska komisija tudi v poročilu o vladavini prava v Sloveniji izpostavila pomen zadostnih finančnih sredstev za učinkovito delovanje in neodvisnost sodnega sveta kot samostojnega državnega organa, kar pri sprejemanju sprememb proračuna za leto 2022 žal ni bilo upoštevano.

Reynders je v nastopu pred evropskimi poslanci predstavil ključne poudarke iz omenjenega poročila, tako pozitivne kot negativne ugotovitve, pri čemer je med drugim znova opozoril tudi na neupravičene zamude pri imenovanju državnih tožilcev.

V povezavi z imenovanjem slovenskih evropskih delegiranih tožilcev je komisar izrazil zadovoljstvo, da je evropsko javno tožilstvo danes imenovalo tudi slovenska delegirana tožilca, pri čemer je izpostavil, da gre za petletni mandat. To pomeni, da so imenovani delegirani tožilci v vseh sodelujočih članicah, kar je odlična novica, je dejal.

Spomnil je tudi, da je komisija v minulih mesecih večkrat izrazila zaskrbljenost glede svobode medijev v Sloveniji, še zlasti glede poskusov spodkopavanja financiranja in neodvisnosti nacionalne tiskovne agencije STA.

Ponovil je, da je dala komisija vselej jasno vedeti, da je slovenska vlada v skladu z nacionalno zakonodajo dolžna zagotoviti ustrezno financiranje STA in da morajo nacionalne oblasti zagotoviti tudi neodvisnost agencije, ter bodo položaj z obeh vidikov še naprej pozorno spremljali.

Prav tako je komisar poudaril, da so kakršni koli politični napadi na neodvisne medije in posamezne novinarje nesprejemljivi.

V imenu Sveta EU je govoril slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je izpostavil, da je slovensko predsedstvo zavezano okrepljenemu in strukturiranemu dialogu o vladavini prava ob spoštovanju načel objektivnosti, nediskriminacije in enake obravnave vseh članic.

Na kratko je povzel nekaj pozitivnih in negativnih ugotovitev iz letošnjega poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji ter v povezavi glede STA izpostavil, da sta vlada in agencija sklenili dogovor o financiranju, v povezavi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev pa je dejal, da Svet EU v postopek ni vpleten in da je kolegij evropskega javnega tožilstva danes imenoval slovenska delegirana tožilca.

V sklepnem govoru je Logar glede zmanjšanja sredstev za pravosodni sistem dejal, da je proračun za pravosodni sistem v zadnjih letih konstantno naraščal, pri čemer je pomembno, da proračun za leti 2022 in 2023 za posamezne institucije znotraj pravosodnega sistema ostaja nespremenjen oziroma se ni znižal glede na predhodno dogovorjene proračunske okvire.

Vlada je pri pripravi proračuna za leti 2022 in 2023 prednostno opredelila financiranje ukrepov za boj proti posledicam pandemije covida-19 in za naložbe, kar da se izraža tudi v proračunu ministrstva za pravosodje, ki je med drugim odgovorno za naložbe, potrebne za delovanje pravosodja, tako da bo povečanje naložbenih sredstev sodstvu zagotovilo boljše pogoje za delo, kar predsedstvo pozdravlja.

V povezavi z zamudami pri imenovanju državnih tožilcev je Logar izpostavil, da ministrstvo za pravosodje trenutno pripravlja spremembe nacionalne zakonodaje, ki bodo pripomogle k optimizaciji teh postopkov, in da naj bi imenovanje tožilcev v kratkem obravnavala vlada.

Predsedstvo se zaveda, da ima področje vladavine prava v Sloveniji določene pomanjkljivosti, je še dejal Logar ter ob tem zagotovil, da je ena ključnih prioritet vlade odpravljanje pomanjkljivosti v pravosodnem sistemu, ki niso bile odpravljene v tridesetih letih demokratičnih procesov v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window