Navigacija
Portal TFL

STA novice / S spremembami zakona o varstvu pred požarom vlada za vzpostavitev financiranja standardiziranih gasilskih zavarovanj

četrtek, 13.1.2022

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Vlada je določila besedilo predloga sprememb zakona o varstvu pred požarom, ki ga bo poslala v DZ, so sporočili po seji vlade. Predlog predvideva vzpostavitev financiranja standardiziranih gasilskih zavarovanj pripadnikov gasilske organizacije, vozil, opreme in objektov, financiranje katerih je s finančno razbremenitvijo občin prevzela država.

S spremembo zakona vlada predlaga tudi spremembo spodnje meje odstotka sredstev požarne takse, ki se namenja za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah s sedanjih 70 odstotkov na 50 odstotkov. Sočasno bo vlada spremenila člen uredbe o požarni taksi, s katerim bo višino požarne takse s pet odstotkov povišala na devet odstotkov od osnove za obračun požarne takse.

Kot so navedli na ministrstvu za obrambo, bodo tako zagotovljena zadostna sredstva za financiranje standardiziranih gasilskih zavarovanj, hkrati pa tudi višja sredstva za lokalne skupnosti, namenjena izključno za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah. Ta se bodo tako zvišala iz 6,3 milijona evrov na devet milijonov evrov.

Predlog sprememb zakona o varstvu pred požarom in uredbe o požarni taksi tako za leto 2022 po navedbah ministrstva prinaša višji pritok požarne takse. Od skupno ocenjenih 18 milijonov bo devet milijonov namenjenih za lokalne skupnosti za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah in devet milijonov evrov za širši namen, od tega 5,5 milijona evrov za financiranje gasilskih zavarovanj.

Ostala sredstva bo država namenila za financiranje upravnih, strokovnih, nadzornih in informacijskih nalog na področju varstva pred požarom, posebne oblike izobraževanja za varstvo pred požarom in gasilstvo, znanstveno raziskovalno delo na področju varstva pred požarom, dejavnosti varstva pred požarom, sofinanciranje opreme, usposabljanja in delovanja operativnih gasilskih enot širšega pomena, sofinanciranje raziskav na področju varstva pred požarom ter izobraževanje in usposabljanje za varstvo pred požarom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window