Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poziv ministrstvu k pripravi potrebnih aktov za izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi

petek, 21.1.2022

Ljubljana, 21. januarja (STA) - Številne organizacije ministrstvo za zdravje pozivajo, da nemudoma pristopi k pripravi pravilnikov, podzakonskih aktov in popravkov drugih zakonov, ki so nujni, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi lahko v predvidenih rokih zaživel v praksi ter uporabnikom prinesel boljše in dostopnejše storitve.

Med organizacijami, ki so se podpisale pod javni poziv, so Srebrna nit, Zbornica zdravstvene in babiške nege, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Amnesty International, sindikat upokojencev, socialna zbornica, Združenje za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas, zveza društev upokojencev in Sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Kot so zapisali v pozivu, zahtevajo tudi, da pristojni izpolnijo podana zagotovila o doslednem vključevanju deležnikov, strokovne in zainteresirane javnosti, v vse stopnje oblikovanja omenjenih dokumentov.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je DZ potrdil 9. decembra in določa niz ukrepov, namenjenih polnoletnim osebam, ki so trajno odvisne od pomoči drugega in potrebujejo pomoč pri osnovnih in podpornih vsakodnevnih opravilih. Med drugim jasno definira pravice, ki se uvajajo postopoma do leta 2024, ko se izvajajo vse oblike dolgotrajne oskrbe po tem zakonu.

V združenju za dostojno starost Srebrna nit pa so nad zakonom razočarani, saj ta po njihovem mnenju ne rešuje temeljnega problema, ki se vleče že 20 let, to je sistemsko stabilno financiranje dolgotrajne oskrbe. Kot je v javnem pismu, ki so ga poslali kmalu po potrditvi zakona, zapisala predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden, jih skrbi, kdo in kdaj bo začel trdo delo in bo v pogovorih s stroko, izvajalci in uporabniki pripravil vse potrebne podzakonske akte, ki naj bi prinesli konkretne rešitve ter pogoje izvajanja dolgotrajne oskrbe.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window