Portal TFL

STA novice / POPRAVEK: Aktiviran spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka

torek, 11.10.2022

Kot so naknadno sporočili z ministrstva za delo, v tretjem odstavku ne drži, da je treba za izračun energetskega dodatka vpisati prihodke posameznika oziroma družine, kot je na novinarski konferenci dejal minister za delo Luka Mesec. Popravljeno vest brez te navedbe objavljamo v celoti. Popravek se nanaša tudi na dopolnjeno vest z istim naslovom.

Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Ministrstvo za delo je danes na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. "Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji," je na predstavitvi kalkulatorja v Ljubljani dejal resorni minister Luka Mesec.

Kot je uvodoma spomnil Mesec, je vlada ukrep energetskega dodatka potrdila poleti, izplačevala pa ga bo med 1. novembrom in 31. marcem 2023. Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

"Prek spletnega kalkulatorja bo lahko vsak posameznik ugotovil, ali je upravičen do dodatka ali ne. Kot boste videli, je kalkulator pripravljen tako, da vpišeš število članov gospodinjstva in odkljukaš, ali si že prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Spletni kalkulator ti nato pripravi izračun, do kakšnega dodatka si upravičen in pod kakšnimi pogoji," je pojasnil minister.

Dodatek bo sicer za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

"Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji," je ponovil Mesec. Spomnil je še, da so po vseh statističnih podatkih pri nas najbolj socialno ogrožene ženske, ki živijo same in so starejše od 65 let. Ta teden so zato 113.000 upokojencem, katerih pokojnina ne presega meje za upravičenost do varstvenega dodatka, poslali obvestilo, naj se obrnejo na centre za socialno delo in ugotovijo, ali jim pripada energetski dodatek.

Na ta način želijo trajno reševati revščino med upokojenci, v nadaljevanju pa bodo, tako minister, s tem namenom izvedli tudi določene akcije s civilno družbo. "Med ženskami, starejšimi od 65 let, marsikatera ne ve, da ji pripada varstveni ali energetski dodatek," je opozoril.

Delovanje kalkulatorja je na primerih predstavila vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Barbara Goričan. Ta je ob tem pojasnila, da si z njim lahko pomagajo tudi invalidi, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. Ne pride pa v poštev za posamezne kategorije invalidov, saj da bi bilo to prezapleteno. Upravičenost do energetskega dodatka za posamezne primere invalidov bo tako treba ugotavljati preko centrov za socialno delo.

Spletni kalkulator je dostopen na povezavi sta.si/qmF7P2.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window