Portal TFL

STA novice / WHO bo na podlagi sistema covidnih potrdil EU vzpostavila globalno mrežo

ponedeljek, 5.6.2023

Bruselj/Ženeva, 05. junija (STA) - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo ta mesec na podlagi sistema digitalnih covidnih potrdil v EU (EU DCC) vzpostavila globalni sistem, ki bo olajšal globalno mobilnost in zaščitil ljudi pred trenutnimi in prihodnjimi grožnjami za zdravje. Gre za prvi gradnik globalne mreže, v okviru katere bodo razvili širok nabor digitalnih proizvodov.

Partnerstvo med WHO in EU bo temeljilo na tesnem sodelovanju pri razvoju, upravljanju in izvajanju tega sistema. Pobuda sledi sporazumu o krepitvi strateškega sodelovanja med EU in WHO na področju globalnih zdravstvenih vprašanj, ki sta ga podpisala evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stela Kiriakides in generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, so danes sporočili iz Bruslja in Ženeve.

"Pandemija covida-19 je poudarila vrednost digitalnih zdravstvenih rešitev za lažji dostop do zdravstvenih storitev," je na slovesnosti ob podpisu dejal Tedros in dodal, da je to pomemben del prizadevanj WHO za krepitev zdravstvenih sistemov in podporo državam pri boljši pripravi na naslednjo epidemijo ali pandemijo.

V okviru partnerstva bo Evropska komisija izkoristila svoje tehnično znanje in izkušnje na področju digitalnih potrdil. Prvi korak bo zagotoviti, da bodo sedanja digitalna potrdila EU še naprej učinkovito delovala. EU DCC je bilo namreč med pandemijo covida-19 eden ključnih elementov Bruslja v boju proti tej bolezni. Z njim je EU olajšala prosto gibanje znotraj svojih meja, na podlagi odprtokodnih tehnologij in standardov pa je omogočila povezovanje tudi z državami, ki niso članice EU, a izdajajo potrdila v skladu s specifikacijami EU DCC.

Po besedah Kiriakides je EU DCC državljanom unije "pokazalo luč na koncu tunela in hkrati zaščitilo javno zdravje v negotovih časih pandemije". "In ta zgodba o uspehu EU je hitro postala svetovni standard," je dodala.

WHO bo na podlagi tega sistema zdaj vzpostavila globalno mrežo digitalnih zdravstvenih certifikatov, ki bo vključevala tudi določanje standardov in potrjevanje digitalnih podpisov za preprečevanje goljufij. Pri tem WHO ne bo imela dostopa do osnovnih osebnih podatkov. To bo še naprej izključno v domeni vlad.

Prvi gradnik tega globalnega sistema bo začel delovati ta mesec, v prihodnjih mesecih pa se bo razvijal. Po besedah generalnega direktorja WHO bo mreža ob razširitvi med drugim vključevala izkaznice za rutinsko cepljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window