Portal TFL

STA novice / V javni obravnavi novela zakona o mednarodni zaščiti

četrtek, 7.12.2023

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo in danes objavilo predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o mednarodni zaščiti. Cilj sprememb je zagotoviti hitre in učinkovite postopke mednarodne zaščite z odpravo pomanjkljivosti, ki so se pokazale v praksi. Komentarje v okviru javne obravnave zbirajo do 15. januarja 2024.

Trenutno veljavni zakon o mednarodni zaščiti je stopil v veljavo aprila 2016, v aprilu 2021 je bil dopolnjen. Nove spremembe in dopolnitve zakona so po navedbah notranjega ministrstva potrebne zaradi povečevanja števila vloženih prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji ter s tem vedno bolj obremenjenega sistema mednarodne zaščite.

S predlogi sprememb se spreminjajo določbe predhodnega postopka, ki sledi namenu zagotavljanja hitrih in učinkovitih postopkov mednarodne zaščite z odpravo pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri izvajanju posameznih določb v praksi, predvsem v smeri poenostavitve postopka, navajajo na ministrstvu.

Posebna skrb je namenjena mladoletnikom brez spremstva, saj je med drugim spremenjeno zagotavljanje zakonitega zastopanja. Po novem predlogu bo v primeru, da ni mogoče imenovati zakonitega zastopnika s seznama zakonitih zastopnikov, mladoletniku brez spremstva za zakonitega zastopnika imenovan center za socialno delo.

Spreminja se tudi postopek podaljšanja subsidiarne zaščite. Ta bi se ob obstoju razlogov za to podaljšala za najmanj dve leti in največ pet let.

Z namenom zagotavljanja učinkovitega sodnega varstva se s predlogi sprememb podaljšuje rok za vložitev tožbe zoper odločbo izdano v pospešenem postopku, in sicer s tri na osem dni od dneva vročitve.

Zaradi zlorab postopka mednarodne zaščite se uvaja sprememba, da bo tožba zoper sklep o zahtevku za uvedbo ponovnega postopka zadržala izvršitev samo v primeru prvega takšnega zahtevka.

Kot alternativni ukrep omejitvi gibanja se uvaja obveznost javljanja, črta pa se ukrep obveznega zadrževanja na območju azilnega doma ali njegove izpostave.

Pri pravici prosilcev do prebivanja v Sloveniji se črta omejitev na gibanje znotraj območja občine, v kateri je določen naslov začasnega prebivanja, dodaja pa se finančna pomoč v primeru nastanitve na zasebnem naslovu.

Pravica do humanitarne pomoči se spreminja v pravico do pomoči pri vključevanju v okolje, ki vključuje informiranje za lažje vključevanje v slovensko družbo in tečaj slovenskega jezika.

Pri pravicah oseb s priznano mednarodno zaščito se spreminja način zagotavljanja vključevanja, pri čemer ima oseba pravico do dodelitve svetovalca za integracijo, črta pa se dosedanja pogodba o integracijskih aktivnostih. Namesto tega se pripravi osebni integracijski načrt, ki vključuje aktivnosti za lažje in hitrejše vključevanje.

Z namenom zagotavljanja fleksibilnosti in ob upoštevanju številnih situacij se predvideva tudi opravičene izostanke in prekinitve tečajev spoznavanja slovenske družbe in slovenskega jezika, hkrati pa se omogoča prilagojene tečaje in ugotavljanje nezmožnosti obiskovanja omenjenih tečajev.

Predlog zakona predvideva tudi izboljšanje pogojev za imenovanje svetovalcev za begunce, saj se umika pogoj, da mora oseba pred imenovanjem opraviti osnovno varnostno preverjanje v skladu z zakonom, ki ureja varovanje tajnih podatkov.

Predviden skupni strošek predlogov sprememb in dopolnitev zakona je okoli 313.000 evrov, in sicer kot posledica izvajanja oziroma izplačevanja orientacijskih tečajev oziroma programov, razselitev na zasebni naslov in podaljšanja bivanja mladih oseb v kapacitetah za mladoletnike, še navajajo na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window