Portal TFL

STA novice / Bruselj s strategijo na področju naprednih materialov

torek, 27.2.2024

Strasbourg, 27. februarja (STA) - Evropska komisija je danes predstavila strategijo, katere namen je okrepiti vodilno vlogo evropskih podjetij na področju naprednih materialov. Gre za namenoma razvite in proizvedene materiale s posebnimi funkcionalnostmi, ki so ključni za zeleni in digitalni prehod.

Kot so zapisali na Evropski komisiji, je pričakovati, da se bo povpraševanje po naprednih materialih v prihodnjih letih povečalo. Ti so namreč bistveni za inovacije na področjih energije, elektronike, gradbeništva, mobilnosti, medicine in vesoljske tehnologije.

Cilj danes predstavljene strategije je zagotoviti dolgoročno konkurenčnost EU na tem področju, in sicer s podporo razvoju, testiranju in gradnji zmogljivosti. EU pa želi s tem okrepiti tudi svojo odprto strateško avtonomijo ter ekonomsko varnost, med drugim z zmanjšanjem odvisnosti od tretjih držav.

Strategija predvideva okrepitev evropskega ekosistema raziskav in inovacij na področju naprednih materialov. Predstavljeni ukrepi so poleg tega namenjeni hitrejšemu dostopu inovativnih materialov do trga, tudi z vzpostavitvijo skupne digitalne infrastrukture za raziskave in inovacije.

Dokument vključuje še ukrepe za povečanje naložb in boljši dostop do financiranja. EU namerava v okviru programa Obzorje Evrope vzpostaviti novo partnerstvo z industrijo, v okviru katerega bodo skušali v obdobju 2025-2027 zagotoviti za 500 milijonov evrov naložb, od tega najmanj polovico zasebnih. Poleg tega so ukrepi namenjeni zagotovitvi potrebnih veščin delovne sile.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window