Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po mnenju vlade ni razloga za zadržanje izvajanja 37.a člena zakona o obrambi

sreda, 17.2.2016

Ljubljana, 17. februarja (STA) - Vlada je v na današnji seji sprejetem mnenju ocenila, da ni razlogov za zadržanje izvajanja 37.a člena zakona o obrambi, ki ga na ustavnem sodišču izpodbija varuh človekovih pravic. Po mnenju vlade je namreč ocena varuha, da bi zaradi izvajanja omenjenega člena nastale težko popravljive posledice, zgolj pavšalna.

Varuh človekovih pravic je namreč na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti novega 37.a člena zakona o obrambi, ki vojski daje možnost podelitve nekaterih policijskih pooblastil.

Varuh je ustavnemu sodišču predlagal, naj sporno določbo razveljavi, do odločitve pa zadrži njeno izvajanje in o zahtevi odloča absolutno prednostno. Po mnenju varuha bi namreč izvajanje zakona lahko povzročilo težko popravljive posledice.

Vlada pa je v danes sprejetem mnenju ocenila, da za zadržanje izvajanja člena ni nobenega razloga ter da so ocene varuha o težko popravljivih posledicah zgolj pavšalne. Vlada je nasprotno celo ocenila, da bi težko popravljive posledice nastale, če člena ne bi bilo mogoče uporabljati. Omenjeni člen namreč predstavlja nujen ukrep, ki bi omogočal učinkovito obvladovanje izjemnih varnostnih situacij, je zapisano.

Vlada se je sicer ravno danes odločila, da bo DZ predlagala aktiviranje omenjenega člena. Na ta način bi vojska dobila nekatera policijska pooblastila kot pomoč pri obvladovanju vala migrantov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window