Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo v javno obravnavo dalo predlog zakona o dimnikarskih storitvah

ponedeljek, 7.3.2016

Ljubljana, 07. marca (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je danes v 14-dnevno javno obravnavo dalo predlog zakona o dimnikarskih storitvah. Predvidena je prosta izbira dimnikarja, ti pa bodo za opravljanje storitve potrebovali licence, ki jih bodo izdajale upravne enote. Zakon bo predvidoma v DZ sprejet septembra, nov sistem pa naj bi zaživel z januarjem 2017.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila ministrica Irena Majcen, predlog zakona tudi določa, da vlada s pravilnikom določi najvišjo ceno storitve. "Mislim, da bo za mnoge koristnike to določilo dobro," je ocenila.

Namen zakona so sicer varstvo okolja in premoženja ljudi, požarna varnost in energetska učinkovitost malih kurilnih naprav.

Licence, ki bodo potrebne za opravljanje te dejavnosti, po pojasnilih generalne direktorice direktorata za okolje Tanje Bolte ne bodo krajevno in časovno omejene, torej bodo trajne.

Postopek za pridobitev licence bo sicer po ministričevi oceni razmeroma kratek. Po novem bodo licence lahko pridobili tudi nekateri serviserji, ki doslej niso smeli tudi opraviti pregleda kurilne naprave - gre predvsem za naprave, ki niso na lesno biomaso.

"Prav tako so v zakonu napisana pravila igre, kdo lahko dobi licenco in kdaj se jo lahko odvzame," je dejala Boltetova in dodala, da so navedene tudi obveznosti dimnikarja in uporabnika storitve. Slednji mora npr. zagotoviti pravočasno čiščenje ter pregled naprave in dopustiti dimnikarju vpis naprave v evidenco Evidim. Predlog zakona predvideva tudi globo za uporabnike, ki tega ne bodo storili - 100 evrov.

Koliko pregledov na leto mora biti, je po pojasnilih ministrice odvisno od kurilne naprave. Medtem ko je pri napravi, ki uporablja biomaso, potrebnih več opravil letno, mora uporabnik pri ostalih napravah omogočiti en pregled v koledarskem letu.

Evidenca Evidim, ki sicer obstaja od spomladi 2014, se je v zadnjih mesecih popolnila, predvsem v zadnjem obdobju. Kot je pojasnila Boltetova, je v evidenco vpisanih 328.000 od 500.000 malih kurilnih naprav, kar je približno 80 odstotkov vseh. Se pa bo evidenca po sprejemu zakona nadgradila - in sicer z osebnimi podatki dimnikarskih družb in uporabnikov.

Nadzor bodo izvajale inšpekcije, pristojne za varstvo okolja, za varstvo pred naravnimi in drugim nesrečami ter tržna.

Ministrica je sicer spomnila, da je ministrstvo že lani pripravilo predlog zakona, a ga vlada ni potrdila. Nanj je imela pripombe služba vlade za zakonodajo, a so zdaj predlagane rešitve usklajene, je zagotovila Majcnova.

"Pripravili smo posamezne rešitve, za katere menimo, da v nadaljnjih postopkih ne bi smele predstavljati večjih težav za sprejem tega zakona," je dejala ministrica, ki jo koalicijsko usklajevanje zakona še čaka. Na vprašanje, če ima podporo, je odvrnila: "Če pogledamo, da je koncesionarski sistem pri izkoriščanju državnih gozdov tudi doživel spremembo, si nekako ne znam razložiti, da bi pri dimnikarskih storitvah ta sistem (koncesij) pa nekdo branil."

Majcnova je danes napovedala tudi spremembo zakona o gospodarskih javnih službah, ki je po njenem mnenju potreben novelacije. Izhodišča za spremembo naj bi bila pripravljena v dveh ali treh mesecih, vendar pa glede na razdrobljenost področij med več ministrstev ne pričakuje, da bi bil v javni obravnavi pred letom 2017.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window