Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pravilnik o telesnih okvarah po napovedi Kolar Celarčeve nared do konca junija

ponedeljek, 16.5.2016

Ljubljana, 16. maja (STA) - Pravilnik o vrstah in stopnjah telesnih okvar bo po napovedi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pripravljen do 30. junija. Delovni osnutek pravilnika o seznamu poklicnih bolezni pa bo pred socialnimi partnerji še v maju, je dejala danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Marinke Levičar iz DeSUS.

Rok za pripombe in predloge k predlogu pravilnika o vrstah in stopnjah telesnih okvar je po besedah Kolar Celarčeve potekel v nedeljo.

Glede pravilnika o seznamu poklicnih bolezni pa je ministrica povedala, da so na ministrstvu že pripravili delovni osnutek prenovljenega pravilnika. Napovedala je, da ga bodo še v tem mesecu predstavili vsem deležnikom in socialnim partnerjem, saj želijo področje urediti celovito in narediti "velik korak naprej na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu".

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ministrstvo za zdravje že večkrat pozvala k sprejetju pravilnika, ki bo določil poklicne bolezni in dela, na katerih se pojavljajo te bolezni. Rok za sprejetje pravilnika je bil že 1. januar 2014, so opozorili pred 28. aprilom, svetovnim dnevom varnosti in zdravja pri delu.

Zaradi pomanjkljivih predpisov je bila lani Inšpektoratu RS za delo prijavljena le ena poklicna bolezen, pa še za to ni znano, katera, so izpostavili.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa se je v odgovoru na poslankino vprašanje dotaknila področja skupnega izvedeniškega organa. Tu bo po njenih besedah treba najti rešitev, po kateri bi več sedanjih komisij povezali v enoten organ, ki bi na enem mestu odločal o podeljevanju različnih pravic državljankam in državljanom, povezanih tudi z vprašanjem invalidnosti.

Trenutno je tovrstnih komisij več, med njimi denimo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavodu RS za zaposlovanje, je pojasnila. Kot je poudarila, bi združitev pomenila tudi veliko racionalizacijo.

Rešitev je po njenih besedah že v pripravi na ministrstvu za zdravje, sklepa pa, da bo pred tem predstavljen zakon o dolgotrajni oskrbi.

Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je potrdila podporo enotnemu izvedeniškemu organu. Ko bosta pripravljena zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o dolgotrajni oskrbi, se bodo na ministrstvu za zdravje lotili tudi tega, je zagotovila.

Varuh bolnikovih pravic v Mestni občini Maribor France Prosnik v svojih letnih poročilih opozarja na pritožbe bolnikov zoper domnevno neprimerno izvedene osebne obravnave in domnevno nestrokovno sprejete odločitve invalidskih komisij.

Ministrstvo za delo se je v svojih odzivih na ta opozorila že zavzelo za to, da bi se izvedenski postopki na tem področju poenotili.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window