Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svet za nacionalno varnost razpravlja tudi o noveli zakona o tujcih

sreda, 4.1.2017

Ljubljana, 04. januarja (STA) - Svet za nacionalno varnost danes razpravlja o oceni ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma, na mizi pa ima tudi predlog novele zakona o tujcih. Z izjemo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je ocenil, da se ukrepi sprejemajo prepočasi in prepozno, so se udeleženci sestanka ob prihodu na zasedanje medijem izognili.

Rešitve, ki jih je v noveli zakona o tujcih predlagalo ministrstvo za notranje zadeve, se po Grimsovem mnenju sprejemajo prepočasi in prepozno, kar da je "staro pravilo, ko ima levica vlado". Take rešitve bi morale biti sprejete že davno tega, saj so edine logične, je ocenil v izjavi novinarjem ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost, ki se je Grims udeležuje kot predstavnik največje opozicijske stranke.

Zagotovil je, da bi SDS zakon o tujcih zagotovo podprla, če bi imel ustrezne rešitve. Kaj se bo s predlogom zgodilo in kaj bo predlagano v sprejem DZ, pa bodo še videli, je dodal Grims. Spomnil je na njegova opozorila glede migrantskih razmer, da bi morala Slovenija meje dosledno zapreti in spoštovati pravno državo. Za radikalni islam pa po njegovih besedah znotraj Slovenije in Evrope ni prostora.

Predlog novele zakona o tujcih, ki predvideva ukrepe za primer spremenjenih migrantskih razmer, je namreč obtičal v vladnem postopku, čeprav je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar že večkrat opozorila, da se s sprejemom ukrepov mudi. Vendar se politiki, tudi v koalicijskih strankah, glede ukrepov razhajajo.

Novelo so v času, ko je v vladnem postopku, dopolnjevali s pripombami iz pravne stroke in nevladnih organizacij in je tako težko reči, kakšna je zadnja različica. Pristojni iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava.

Premier Miro Cerar je sklic sveta za nacionalno varnost napovedal na zadnjem srečanju koalicije pred božičnimi prazniki. Tedaj je odmeval teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi. V prvih urah novega leta pa je bilo v strelskem napadu v nočnem klubu v Istanbulu ubitih najmanj 39 ljudi, med njimi številni tujci. Tako se svet za nacionalno varnost danes seznanja z aktualno ocene ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma.

Udeležbo na današnjem zasedanju sveta je napovedal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window