Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo s predlogom novele zakona omejuje najnižjo vrednost deleža dohodnine za Ljubljano

torek, 17.1.2017

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Ministrstvo za javno upravo je objavilo predlog novele zakona o glavnem mestu. Predlagana sprememba spreminja način določanja deleža dohodnine, ki pripada Mestni občini Ljubljana (Mol) kot glavnemu mestu iz dosedanje omejitve z maksimalno vrednostjo na omejitev v razponu od minimalne do maksimalne vrednosti.

S predlagano spremembo bi na ministrstvu zakon spremenili tako, da se namesto določenega deleža dohodnine, ki v skladu z zakonom pripada Molu kot glavnemu mestu, določa izračun deleža po metodologiji za izračun razmerja med stroški in prihodki oz. dohodnino.

Delež se izračuna najpozneje do 15. maja tekočega leta za naslednje proračunsko leto, vendar pa se Ljubljani zagotovi delež najmanj v višini 0,50 odstotka, če je izračunani delež nižji od te vsote oz. največ 0,80 odstotka, če je izračunani delež višji.

Dosedanja ureditev je ob z zakonom določenem deležu dohodnine (0,73 odstotka) določala, da se delež vsaka štiri leta preverja v skladu z metodologijo za izračun razmerja med ocenjenimi stroški in dohodnino, določeno z uredbo vlade. Kot piše v obrazložitvi spremembe, pomen tega izračuna ni bil jasno določen, kar je povzročalo nejasnosti.

S predlagano določbo tako na ministrstvu nejasnost odpravljajo tako, da je delež odvisen od izračuna, vendar pa je navzdol in navzgor omejen. Izračun se opravi za vsako prihodnje proračunsko leto in leto, ki temu sledi, še piše v predlagani noveli.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window