Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ za 500 evrov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo

torek, 25.4.2017

Ljubljana, 25. aprila (STA) - DZ je danes brez glasu proti sprejel novelo pokojninskega zakona, ki jo je vlada vložila v DZ za obravnavo po skrajšanem postopku. Po noveli, ki jo je pripravila na pobudo zveze društev upokojencev, bo ob izpolnjenih polnih upokojitvenih pogojih najnižja pokojnina znašala 500 evrov.

Novela je po oceni vlade pomemben korak pri zmanjševanju tveganja revščine med upokojenci. Novela po njenih besedah ne posega v temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ampak je namen zagotoviti najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za tiste, ki so izpolnili polne pogoje za upokojitev.

Višina pokojnine mora biti vsaj tako visoka, da upokojencem ne bo treba zaprositi za varstveni dodatek, menijo v vladi. Najnižja pokojnina bo v skladu z novelo po njenih navedbah zagotovljena skoraj 45.300 osebam. Med njimi je več kot 29.700 žensk.

Starostnih upokojencev je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje približno 440.000. Prejemnikov starostnih pokojnin s pokojnino do 500 evrov je bilo februarja skupno približno 98.200.

DZ ni podprl dopolnila opozicijske ZL, po katerem bi povečali minimalno odmerno osnovo za predčasno pokojnino s 26 na 40 odstotkov. Znašala bi 310 evrov, medtem ko zdaj znaša 201 evro. S takim ukrepom bi se po mnenju ZL povečala tudi zajamčena pokojnina za predčasno upokojene osebe, ki imajo najnižje pokojnine.

Toda po opozorilu vlade je osnovni namen novele zagotoviti najnižjo pokojnino tistim, ki so kadarkoli v preteklosti dopolnili polno pokojninsko dobo, njihova pokojnina pa ne dosega 500 evrov. Z novelo naj bi čim manj posegali v sistem, ki temelji na vplačanih prispevkih in na solidarnosti. Z dopolnilom ZL pa bi spremenili odmero pokojnin, kar bi po opozorilu vlade pomenilo poseg v sistem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window