Dnevne zakonodajne novosti / 10. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Premier Golob v DZ vložil listo ministrskih kandidatov za reorganizacijo vlade
Tema dneva

Premier Robert Golob je po seznanitvi državnega zbora z odstopom dveh ministrov v DZ vložil listo devetih ministrskih kandidatov, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Zaslišanja kandidatov pred delovnimi telesi DZ bodo potekala v četrtek in petek. Na listi ministrskih kandidatov so sicer tudi štirje dosedanji ministri, ki jim je ob uveljaviti spremembe zakona o vladi prenehala funkcija, saj novela njihovim ministrstvom prinaša spremembe dosedanjih področij oziroma preoblikovanje vladnih služb v ministrstva.(več)

Papič in Kumer bosta do reorganizacije vlade opravljala tekoče posle
Poslanci so se včeraj seznanili z odstopoma ministrov za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča in za infrastrukturo Bojana Kumra, s čimer jima je uradno prenehal mandat, do reorganizacije vlade pa bosta opravljala tekoče posle. DZ je tudi potrdil mandat nadomestnemu poslancu SDS Andreju Kosiju, ki se je že pridružil kolegom v poslanskih klopeh.(več)

Poziv upravičencem do pomoči zaradi visokih cen energentov
Upravičenci, ki so oddali vlogo za dodelitev pomoči po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina za leto 2022, morajo sporočiti še dejanske podatke za izračun upravičenih stroškov, ki so jih v vlogi zgolj ocenili. Aplikacija bo odprta od 15. do 31. januarja do 12. ure.(več)

Storitve dolgotrajne oskrbe po navedbah ministrstva tečejo nemoteno po veljavni zakonodaji; deležniki za čim prejšnjo prenovo zakona
S spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi se je začetek izvajanja zakona prestavil za eno leto na 1. januar 2024. Vse obstoječe storitve dolgotrajne oskrbe pa potekajo nemoteno po veljavni zakonodaji, zagotavlja ministrstvo za delo. Deležniki medtem pričakujejo čim prejšnji začetek dela pri prenavljanju sistemskega zakona.(več)

Zveza organizacij pacientov z ukrepi za večjo dostopnost in enakopravnost v zdravstvu
V zvezi organizacij pacientov so pripravili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med njimi so telefonska številka 111 za pomoč pacientom in zdravstveni pomočniki v zdravstvenih domovih, ki bi pomagali bolnikom in razbremenili zdravnike. Pacienti so pripravljeni soodgovorno prevzeti pobudo za spremembe, so ob tem poudarili.(več)

V iniciativi Glas ljudstva pred stavko pacientov koalicijskim poslancem predali stavkovne zahteve
V iniciativi Glas ljudstva so včeraj pred današnjo stavko pacientov poslancem koalicije predali stavkovne zahteve. Predstavnik iniciative Jaša Jenull je ob tem poudaril, da stavka ni uperjena proti vladi pač pa se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema.(več)

Slovensko zdravniško društvo bo mediator med ministrstvom in Fidesom
Slovensko zdravniško društvo bo kot mediator posredovalo med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides, je po sestanku med stranema povedal predsednik društva Radko Komadina. Čas za dogovor med stranema je do 18. ure, ko bo jasna usoda za jutri napovedane zdravniške stavke.(več)

Na pogajanjih dogovor glede plač pomočnic vzgojiteljic
Na pogajanjih o delu stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se dogovorili o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede. Vladna stran pogajanja ocenjuje kot pomemben napredek. Če bo ministrski zbor dogovorjeno potrdil, sobotnega protestnega shoda ne bo.(več)

Nekdanji češki premier Babiš oproščen zlorabe sredstev EU
Milijarder in nekdanji češki premier Andrej Babiš je bil oproščen vpletenosti v dva milijona evrov vredno goljufijo pri pridobivanju subvencij Evropske unije. Do izreka sodbe v Pragi je prišlo le štiri dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih velja za glavnega favorita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

V veljavi program politike za digitalno desetletje do leta 2030
Veljati je začel program politike za digitalno desetletje do leta 2030. Po pojasnilih Bruslja gre za mehanizem spremljanja in sodelovanja za uresničitev skupnih ciljev za digitalno preobrazbo Evrope. V okviru programa se vzpostavlja tudi nov okvir za večdržavne projekte, ki bo državam članicam omogočil, da združijo moči pri digitalnih pobudah.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za december 2022
Pravilnik o minimalnih pogojih usposobljenosti in pridobljenih pravic za poklice zdravnik, zdravnik specialist, zdravnik splošne medicine, doktor dentalne medicine, doktor dentalne medicine specialist, diplomirana medicinska sestra, diplomirana babica in magister farmacije
Splošni akt o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanju izvajanja znanstvenoraziskovalne dejavnosti
Tarifa 2023 o vrednosti točke za plačilo za izvajanje poštnih storitev
Uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023
Uredba o pravilih pogojenosti
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti
Zakon o kazenskem postopku (ZKP)
Odločbe sodišč
VSM Vmesna sodba in sklep I Cp 842/2022 - uničena, izgubljena, skrita ali založena oporoka - odškodninska odgovornost države za delo državnih organov - sodna hramba - pozneje najdena oporok...
VSM Sklep I Ip 765/2022 - pravica do izjave - pravica do informacije - pravica do vpogleda v spis - opozorilna dolžnost sodišča o procesnih pravicah - neustrezna komunikacij...
Gradiva v obravnavi DZ
Sklep o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora, EPA 0535-IX
Ostali dokumenti
Mnenje o skladnosti ravnanja odvetnika A. A. z načeli in pravili Kodeksa odvetniške poklicne etike