Dnevne zakonodajne novosti / 3. oktober 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 146/2022 z dne 25.11.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o visokem šolstvu
Tema dneva

Ministrstvo za izobraževanje je v javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o visokem šolstvu. Ključni cilj predloga je celovita ureditev javne službe v visokem šolstvu in statusnih razmerij med univerzo in njenimi članicami, v obeh primerih vezana na odločitve ustavnega sodišča. Ob tem predlog novele ureja tudi možnost, da se javnim visokošolskim zavodom dopusti ustanavljanje gospodarskih družb in drugih pravnih oseb. Rok za oddajo pripomb in predlogov je 14. oktober.(več)

V DZ ta teden glasovanje o družinskem zakoniku in izredna seja o draginjskih ukrepih
DZ bo v torek na zadnji dan redne septembrske seje glasoval o spremembah družinskega zakonika, ki se mu obeta podpora strank koalicije. Kolegij predsednice DZ pa se bo v torek dogovarjal glede sklica dveh izrednih sej DZ. Za prvo so napovedani zakonski ukrepi za omejitev draginje, za drugo pa spremembe proračuna za leti 2023 in 2024.(več)

Koalicijski poslanci za enake pravice istospolnih, opozicijski za spoštovanje "naravnih zakonitosti"
Poslanci so v petkovi razpravi o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki istospolnim parom omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok, dodatno pojasnili stališča svojih poslanskih skupin. Po mnenju koalicije je skrajni čas, da istospolni dobijo enake pravice kot raznospolni, po mnenju opozicije pa to ni v skladu z "naravnimi zakonitostmi".(več)

Opozicijskim predlogom s področja starševskega varstva in visokega šolstva se obeta konec zakonodajne poti
DZ je v petek opravil tudi prvi obravnavi predlogov novel zakonov o starševskem varstvu in o šolski prehrani, ki so ju vložili v SDS, in prvo obravnavo predloga dopolnitev zakona o visokem šolstvu, ki ga je vložila NSi. DZ bo o tem, ali so predlogi primerni za nadaljnjo obravnavo, glasoval v torek. Vsem trem se obeta konec poti v DZ.(več)

Sodni svet za prenos imenovanja vrhovnih sodnikov iz državnega zbora
Ureditev, da sodnike vrhovnega sodišča voli DZ, ni ustrezna, v letnem poročilu za lani navaja Sodni svet. Ob tem predlaga, da se imenovanje vrhovnih sodnikov in predsednika vrhovnega sodišča izvzame iz pristojnosti DZ ter da se razmisli tudi o ustreznosti ureditve, po kateri sodnike voli DZ na predlog Sodnega sveta.(več)

Vlada za 2023 zvišuje letni dodatek za upokojence
Vlada je na petkovi dopisni seji v predlogu zakona o izvrševanju proračunov za 2023 in 2024 preoblikovala člen, ki se nanaša na izplačila letnega dodatka za upokojence. Zneski letnega dodatka se v vseh razredih zvišujejo za pet evrov glede na lansko leto, so sporočili po seji vlade.(več)

OZS ob energetski krizi poziva k takojšnji uvedbi ukrepa čakanja na delo
Vse več podjetij je zaradi naraščajočih stroškov energentov in upada naročil iz tujine primoranih ustavljati proizvodne procese, kar lahko vodi v odpuščanje delavcev, celo zapiranje podjetij, opozarjajo v OZS. Ministra za gospodarstvo in delo Matjaža Hana in Luko Mesca zato pozivajo k takojšnji uvedbi ukrepa subvencioniranja čakanja na delo.(več)

Vrhovno sodišče opozarja na zastoj postopkov zaradi pomanjkanja izvedencev v družinskih sporih
Na trajanje postopkov v družinskih zadevah še vedno v največji meri vplivajo težave s hudim pomanjkanjem sodnih izvedencev, izhaja iz analize zaključenih sodnih primerov, ki so jo opravili na vrhovnem sodišču. Ob tem so na resorno ministrstvo naslovili vnovično prošnjo za iskanje dodatnih rešitev za povečanje števila sodnih izvedencev.(več)

Na sodiščih v sojenju Matjažu Kovačiču nadaljujejo zaslišanja prič
Na mariborskem okrožnem sodišču bodo v sredo nadaljevali zaslišanja prič v sojenju nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobotoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami. Na novomeškem okrožnem sodišču pa pričakujejo nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića.(več)

Evropska konfederacija sindikatov opozarja pred spodkopavanjem pravice do stavke
Evropska konfederacija sindikatov (Etuc) opozarja, da bi lahko nova zakonodaja EU, katere namen je zagotoviti, da enotni trg prenese krizo, kakršno je povzročila pandemija covida-19, spodkopala pravico do stavke. Etuc je zato že pozval k zaščitnim ukrepom v novi zakonodaji.(več)