Dnevne zakonodajne novosti / 14. januar 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 8/2022 z dne 17.1.2022
TEMA DNEVA
DZ uzakonil nabavo medicinske opreme po referenčnih cenah
Tema dneva

DZ je na izredni seji z 42 glasovi za in 11 proti sprejel novelo zakona o javnem naročanju, ki nabave medicinske opreme regulira s sistemom referenčnih cen. Ta bo po mnenju koalicije omogočil znižanje cen, opozicija pa opozarja, da spremembe pomenijo še več odtekanja javnega denarja v zasebne žepe. V praksi bi se referenčna cena določila na javnem razpisu, oblikoval bi jo na novo ustanovljeni vladni urad, pristojen za centralno evidenco, po pregledu pridobljenih podatkov iz slovenskih in evropskih bolnišnic.(več)

DZ za izredno uskladitev pokojnin v odvisnosti od leta upokojitve
DZ je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.(več)

DZ sprejel novelo o posebnih pravicah manjšin v vzgoji in izobraževanju
S 44 glasovi za in 33 proti je DZ potrdil tudi novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. Novela na novo določa raven znanja italijanskega jezika za strokovne delavce v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom, za učitelje pa še dodaten preizkus znanja.(več)

Vlada s predlogom zakona o cestah določbe prilagodila evropski zakonodaji
Vlada je na včerajšnji redni seji določila besedilo predloga zakona o cestah, ki sicer ne vpeljuje bistvenih novih rešitev na področju upravljanja z javnimi cestami, se pa obstoječe določbe prilagajajo spremenjeni evropski zakonodaji. Je pa vlada predlagala določene poenostavitve postopkov, ki so se doslej izkazale za pomanjkljive.(več)

Vlada pripravila spremembe zakonov o gasilstvu in o varstvu pred požarom
Vlada je potrdila novelo zakona o gasilstvu, ki med drugim uvaja zakonsko podlago za interesno združevanje poklicnih gasilskih enot. Predlog sprememb zakona o varstvu pred požarom pa predvideva vzpostavitev financiranja standardiziranih gasilskih zavarovanj pripadnikov gasilske organizacije, vozil, opreme in objektov, financiranje katerih je s finančno razbremenitvijo občin prevzela država.(več)

Vlada na seji tudi o opustitvi premoga in drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim sprejela tudi nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij, ki določa, da bo Slovenija najpozneje leta 2033 prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije. Potrdila je tudi končno oceno škode na kmetijskih pridelkih po lanski pozebi ter soglašala z letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.(več)

Predsedniki sindikalnih central vložili zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike
Predsedniki petih sindikalnih central so na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavne skladnosti člena desetega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja te določbe, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci.(več)

Specialisti medicine dela bi po predlogu v oceno tveganja za posamezna delovna mesta dogovorno lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19
Specialisti medicine dela bi po predlogu ob dogovoru z delodajalci in delavci v oceno tveganja za posamezna delovna mesta lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19, je ob robu obiska cepilnega mesta v Thermani Laško napovedal minister Janez Poklukar. Navedeno bi bilo omogočeno po predlogu programa cepljenja za leto 2022, ki ga je pripravil NIJZ.(več)

Izteka se rok za oddajo vlog za denarno nadomestilo zaradi karantene
Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki želijo uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med lanskim julijem in koncem decembra, imajo za predložitev ustrezne vloge preko portala eDavki čas le še do sobote. Upravičencem bo pomoč nakazana najpozneje do 15. februarja, so sporočili s Fursa.(več)

Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo zoper vodilne v Zvonovih
Mariborsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo specializiranega državnega tožilstva in potrdilo maja 2020 izrečeno oprostilno sodbo četverici nekdanjih vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih Zvon, so potrdili tako na mariborskem sodišču kot na tožilstvu. S tem je sodba glede očitkov o zlorabi položaja pri poslih z Luko Zadar pravnomočna.(več)