Dnevne zakonodajne novosti / 3. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Zaživeli novi ukrepi za pomoč v energetski krizi
Tema dneva

Z novim letom so se začeli uporabljati novi ukrepi, namenjeni pomoči v energetski krizi. Na voljo so med drugim subvencije podjetjem za stroške energentov in gospodinjstvom za lesne pelete za ogrevanje, delno povračilo nadomestila za skrajšan delovni čas in povračilo nadomestila plače delavcem na čakanju. Do konca junija 2023 so regulirane cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, in sicer za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021. Omejene so tudi cene elektrike in plina za javne zavode in občine.(več)

Uveljavljene nove spremembe pri dohodnini
Z novim letom se je začela uporabljati novela zakona o dohodnini, ki ustavlja postopno zviševanje splošne olajšave ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene v času prejšnjega sklica parlamenta. Spreminja se obdavčitev najvišjih plač in najemnin, samostojnih podjetnikov in kmetov. Glede omenjene novele sta sicer poslanski skupini SDS in NSi vložili zahtevo za presojo ustavnosti.(več)

VZMD s kolektivno tožbo zoper Telekom Slovenije, sledile bodo še tožbe ostalih operaterjev
VZMD je konec leta izpolnil novembrsko grožnjo in zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v ocenjeni višini 122,69 milijona evrov vložilo kolektivno tožbo zoper telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije. Še v tem mesecu bodo vložene tudi tožbe zoper operaterje A1 Slovenija, Telemach in T-2, so sporočili.(več)

V veljavo stopil ukrep ambulant za osebe brez izbranega zdravnika
S 1. januarjem je v veljavo stopil ukrep interventnega zakona v zdravstvu - ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Zdravstveni delavci se bodo v predvidenih 94 ambulant vključevali prostovoljno, za delo pa bodo plačani po podjemnih pogodbah, ki bodo oproščene plačila davka.(več)

Delodajalci bi se o zvišanju minimalne plače še pogovarjali
Novo leto prinaša tudi novo višino minimalne plače. Kot je nedavno napovedal minister za delo Luka Mesec, se bo zvišala za okoli 100 evrov neto, končni znesek pa bo sporočil v naslednjih dneh. Sindikati so z napovedanim dvigom zadovoljni, delodajalce pa je ob aktualni energetski krizi strah novih obremenitev, zato bi se o zvišanju minimalne plače še pogovarjali.(več)

ZSSS pred nastopom prave zime: Mraz ne sme ogrožati delavcev
Koledarska zima se je začela, četudi o pravem mrazu trenutno ni sledu, pa ga je mogoče prej ali slej pričakovati. V ZSSS pravijo, da nekateri delodajalci načrtujejo nižje temperature v delovnih prostorih in zaposlenim obljubljajo toplejša delovna oblačila. Delo na mrazu ne sme ogrožati delavcev, ob tem opozarjajo v največji sindikalni centrali.(več)

Vili Kovačič v pobudi za oceno ustavnosti zakona o RTVS predlaga zadržanje izvajanja zakona
Na ustavno sodišče je bila v petek vložena že druga pobuda za oceno ustavnosti zakona o Radioteleviziji Sloveniji (RTVS), tokrat s strani pobudnika Vilija Kovačiča in skupine državljanov. Podpisani v pobudi predlagajo prednostno obravnavo in začasno zadržanje izvajanja zakona o RTVS, ker menijo, da je bil sprejet na nedemokratičen način.(več)

Poslovil se je DUTB
S koncem leta se je iztekla življenjska doba Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je bila eden ključnih igralcev velike sanacije bank pred nekaj manj kot desetletjem. Preostalo premoženje t. i. slabe banke je ocenjeno na okoli pol milijarde evrov, s pripojitvijo pa bo preneseno na Slovenski državni holding (SDH).(več)

Na sodiščih: O krivdi se bodo izrekali domnevni člani Kavaškega klana
Že v prvem tednu leta 2023 se bo v sodnih dvoranah zvrstilo več odmevnejših sojenj. Na ljubljanskem sodišču se bodo o krivdi izrekali domnevni člani slovenskega dela Kavaškega klana. Pred sodnika bodo med drugim morali tudi obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik in nekdanja vpisničarka tožilstva zaradi očitkov, da je izdajala tajne podatke.(več)

V Evropskem parlamentu nujen postopek za odvzem imunitete dvema poslancema
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na prošnjo belgijskega pravosodja sprožila nujen postopek za odvzem imunitete dvema evropskima poslancema. Prvi postopkovni koraki so tako stekli, potem ko bo Metsola prošnjo predstavila na plenarnem zasedanju parlamenta 16. januarja, pa naj bi odločitev padla do 13. februarja.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema za nekatere pravne osebe javnega prava, za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, za izvajalce socialno varstvenih storitev, socialnovarstvenih programov in programov v podporo družini
Uredba o določitvi cene električne energije za nekatere pravne osebe javnega prava, za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja ter za izvajalce socialno varstvenih storitev, socialnovarstvenih programov in programov v podporo družini
Sklep o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
Sklep o prilagoditvah splošne in poklicne mature v šolskem letu 2022/2023
Pravilnik o normativih in standardih za izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov za otroke s posebnimi potrebami v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami
Pravila za organiziranje platforme operaterja trga za izravnalno energijo
Pravila za delovanje trga z električno energijo
Odredba o določitvi višine nadomestila na hektar za kritje stroškov za vzdrževanje osuševalnih sistemov in delovanje ter vzdrževanje namakalnih sistemov v letu 2023
Odločbe sodišč
VSL Sodba I Cp 1726/2022 - udarec - škodni dogodek - telesna poškodba - pravična denarna odškodnina - načelo individualizacije in objektivne pogojenosti višine odškodnine - t...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o vsebini in obsegu ukrepov iz Panevropskega jamstvenega sklada v Republiki Sloveniji, EPA 0519-IX
Predlog zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1), prva obravnava, EPA 0532-IX
Ostali dokumenti
Zavezujoča informacija (Podrobnejši opis)