Dnevne zakonodajne novosti / 18. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Fajon: Pripravljamo interpelacijo ministrice Kustec
Tema dneva

Predsednica SD Tanja Fajon je včeraj po sestanku vodij štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa je, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk. Na slednje opozarjajo tudi v šolskem sindikatu SVIZ. Na drugi strani na ministrstvu navajajo, da napovedane interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena, poudarjajo pa aktivno pripravo na začetek pouka.(več)

Po oceni ministrstev lahko gostinci in trgovci delujejo brez omejitev
Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask, razdalja med mizami ter otežen prehod meja, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.(več)

Delodajalci ostro proti prevalitvi stroškov testiranja na podjetja
Delodajalske organizacije nasprotujejo obveznemu testiranju delavcev na 48 oz. 72 ur, še posebej ostro pa zavračajo prevalitev stroška testiranja na podjetja, saj da v gospodarstvu za to ni več rezerv. Hkrati državljane ob širjenju okužb z novim koronavirusom pozivajo k odgovornemu ravnanju oz. cepljenju. Sekcija za gostinstvo pri OZS pa se ob tem zavzema za enomesečno preložitev obveznosti testiranja zaposlenih.(več)

Ministrstvo prejelo več kot 90 pripomb na predlog strateškega načrta SKP
V času javne obravnave predloga strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027, ki je potekala med 2. julijem in 15. avgustom, je kmetijsko ministrstvo prejelo več kot 90 pisnih pripomb, pobud in vprašanj. Organiziranih javnih posvetovanj se je udeležilo 370 oseb. Predvidoma jeseni bo ministrstvo organiziralo še eno javno razpravo.(več)

Opozicija za hitro ukrepanje za naslovitev podnebnih sprememb
Poslanske skupine LMŠ, SD, SAB, Levica in NeP so ob včerajšnji predstavitvi zahteve za sklic nujne seje odbora DZ za okolje opozorile, da podnebne spremembe niso stvar leve ali desne politične orientacije, ampak odgovornost vseh. Prepričane so, da je nujno odločno in hitro ukrepanje, parlament pa da mora razglasiti podnebno krizo.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji dopisni seji med drugim sklenila, da pri uradu za nadzor proračuna odpre proračunsko postavko za predsedovanje Svetu EU. Odprla je tudi nove proračunske postavke pri ministrstvu za okolje in imenovala predstavnike ustanovitelja v svete več bolnišnic.(več)

Nevladniki ostro proti izrednemu odstrelu medveda
Zveza ekoloških gibanj Slovenije ostro nasprotuje odstrelu medveda, potem ko je ena od teh zveri pred dnevi pri Pivki huje poškodovala domačina. Okoljsko ministrstvo je letos odobrilo odstrel 130 medvedov. "S takim tempom 'politično' planiranega odstrela bodo slovenski medvedi po petih letih preživeli le še v živalskih vrtovih," so zapisali.(več)

Bruselj odobril okoli 1,3 milijona evrov državne pomoči Postojnski jami
Evropska komisija je odobrila slovensko pomoč Postojnski jami zaradi škode, povezane z izbruhom epidemije covida-19, v višini približno 1,3 milijona evrov. Gre za pokritje dela škode, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa in omejevalnih ukrepov, ki jih je morala Slovenija sprejeti za omejitev širjenja virusa.(več)

Notranji ministri EU o nezakonitih migracijah iz Belorusije
Notranji ministri EU se bodo danes sestali na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o razmerah v Litvi, ki se sooča z nezakonitimi migracijami iz Belorusije, in o položaju na tem delu zunanje meje EU. Srečanje v obliki video konference bo v vlogi predsedujočega Svetu EU v Bruslju vodil notranji minister Aleš Hojs.(več)