Dnevne zakonodajne novosti / 9. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Imenovana strokovna skupina glede ustavnih sprememb pri imenovanju sodnikov
Tema dneva

Ustavna komisija državnega zbora je včeraj ustanovila strokovno skupino, ki bo komisiji nudila pomoč pri obravnavi predloga za ustavne spremembe glede imenovanja sodnikov. Vladna koalicija je namreč predlagala prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ na predsednika republike. Strokovno skupino bodo na podlagi predlogov poslanskih skupin sestavljali Dino Bauk, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič in Aleš Zalar. Proti imenovanju strokovne skupine so bili v SDS.(več)

Odbor DZ dopolnil predlog zakona za obravnavo visokih cen energije
Odbor DZ za infrastrukturo je včeraj soglasno potrdil dopolnjen predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Z dopolnili je med drugim opredelil subvencijo za nakup lesnih peletov za gospodinjstva, je pa še odprto, za katero obdobje bo veljala.(več)

Vlada odprla pot še za drugi del dokapitalizacije HSE
Vlada je na včerajšnji seji Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) prižgala zeleno luč še za drugi del dokapitalizacije Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v višini do 200 milijonov evrov. Prvih 300 milijonov evrov je HSE za premostitev likvidnostnega primanjkljaja vplačala v ponedeljek, dodatnih 192 milijonov evrov naj bi vplačala do 15. decembra.(več)

Grumu poln mandat na čelu Fursa
Vlada je za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) imenovala Petra Gruma, ki je upravo doslej vodil kot vršilec dolžnosti. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v soboto, je vlada objavila na svojih spletnih straneh.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada je na redni seji včeraj med drugim še soglašala s pripojitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in sklenila, da Eles ustanovi hčerinsko družbo. Sklenila je tudi za 2,96 odstotka zvišati cestnino za uporabo cestnega predora Karavanke za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase.(več)

Za posodobitev NEPN potrebna celovita presoja vplivov izvedbe na okolje
V postopku priprave in sprejemanja posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) bo treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje in presojo sprejemljivosti vplivov izvedbe plana na varovana območja. Ministrstvo za infrastrukturo že išče izvajalca priprave okoljskega poročila.(več)

V javni razpravi uredba o intervenciji dobrobiti živali
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v javno razpravo poslalo uredbo o intervenciji dobrobiti živali iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027. Kot so sporočili z ministrstva, je omenjena uredba podlaga za izvajanje intervencije v prihodnjem letu. Država bo za to namenila do deset milijonov evrov sredstev.(več)

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides sprejel odločitev o zdravniški stavki v januarju
Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.(več)

Zmaga Pravne fakultete UL v medijskem pravu
Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (Asta Gerjevič Debevec, Benjamin Gorišek, Urh Šelih in Rok Tretjak pod mentorstvom as. Ane Samobor ter ob pomoči bivših tekmovalk Ane Rogelj in Staše Tušar) je pretekli vikend v Budimpešti zmagala na tekmovanju Monroe E Price Media Law Moot Court za države srednje in vzhodne Evrope. Ob tem je Asta Gerjevič Debevec prejela nagrado za 4. najboljšo govorko tekmovanja.(več)

Tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik vendarle steklo
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je vendarle steklo novo, zdaj že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Ker je tožilstvo spremenilo obtožnico, obtoženi včeraj še niso podali zagovora, njihovi zagovorniki pa sodišču predlagajo, naj najprej odloči o izločitvi dokazov, ki so po mnenju obrambe nezakoniti.(več)

Hrvaška z novim letom v schengnu, Romunija in Bolgarija ostajata zunaj
Notranji ministri EU so včeraj v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, Bolgarija in Romunija medtem ostajata zunaj. Slovenija je ob pridružitvi Hrvaške podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo. Od Hrvaške pričakuje dosledno varovanje zunanje meje.(več)

Bruselj s predlogi za posodobitev sistema DDV
Evropska komisija predlaga vrsto ukrepov za posodobitev sistema davka na dodano vrednost (DDV) v EU. Cilj je boljša storitev za podjetja in večja odpornost na goljufije, v tem smislu v Bruslju kot priložnost vidijo digitalizacijo in jo spodbujajo.(več)