Navigacija
Portal TFL

Poslovodno računovodstvo - številka 4, letnik 2022

Poslovodno računovodstvo

Poslovodno računovodstvo je revija s strokovno poglobljenimi prispevki z računovodenja, financ in revizije ter preprečevanja prevar. Zbirka obsega arhiv od leta 2011 dalje. Izhaja 4 x letno.

Strokovna revija
Visoka šola za računovodstvo

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
dr. Branko Mayr

dr. Branko Mayr

Uvodnik

Iztekajoče leto je bilo burno, tako na politični kot na zdravstveni sceni. Korona ni več tako nevarna, kot je bila, vse bolj postaja neka oblika gripe. To je dobro, saj ne terja velikih zdravstvenih kapacitet. Tudi žrtev bolezni je manj.

Darinka Kamenšek

Darinka Kamenšek

Kako definiramo pomembnost v računovodstvu?

Pomembnost se na več mestih pojavlja v Slovenskih računovodskih standardih. V skladu s tem je treba v organizaciji sprejeti pravila, ki se jih bomo držali pri določanju pomembnosti. Pravila moramo določiti v organizaciji na ravni obravnave posamezne računovodske postavke in na ravni poročanja v računovodskih poročilih. V prispevku bomo osvetlili pripomoček, ki ga lahko organizacije uporabijo pri določanju lastne metodologije za definiranje pomembnosti. Uporabo metodologije bomo za lažje razumevanje prikazali na praktičnih primerih.

Mojca Gornjak

Mojca Gornjak

Inflation in 2022 and the impact on accounting

V obdobju po pandemiji covid-19 in geopolitičnih napetostih vse pogosteje slišimo besedo inflacija, saj se v zadnjih mesecih viša in presega tudi 10 % stopnje letne rasti, predvsem zaradi podražitev energentov in hrane. V nadaljevanju predstavljamo definicijo inflacije in vpliv na računovodske izkaze. Predstavljamo tudi računovodenje v razmerah hiperinflacije.

Bernard Klančar, Mateja Gorenc

Bernard Klančar, Mateja Gorenc

Uporaba Beneish M-score modela za identificiranje prevar v računovodskih izkazih

Poslovanje gospodarskih družb je močno vpeto in soodvisno od splošnih razmer v družbi. V zadnjih letih smo bili priča tako veliki gospodarski krizi kot kasneje tudi okrevanju gospodarstva, po letu 2020 izrednim razmeram zaradi pandemije, v zadnjem letu zaostrovanju na področju mednarodne trgovine in ne nazadnje vojni v Evropi. Vse to vpliva na poslovanje gospodarskih družb in zahteva od poslovodstva hitro ukrepanje in prilagajanje novim razmeram. Uspešnost in učinkovitost poslovanja se odražata v računovodskih izkazih. Računovodski izkazi so povzetek poslovanja družbe v opazovanem obdobju. Zato ne preseneča, da so ti izkazi nemalokrat predmet manipulacij, prirejanj in ponarejanj odgovornih oseb. Po drugi strani se povečuje tudi povpraševanje po storitvah, s katerimi zainteresirani lahko nadzirajo pravilnost razvidovanja podatkov v računovodskih izkazih. Razvitih je več orodij za pomoč pri odkrivanju nepravilnosti v računovodskih izkazih. Eno od takih, večkrat preverjenih, je model M-score, ki ga je razvil profesor M. Beneish. Model temelji na osmih kazalnikih, izračunanih iz računovodskih izkazov. Beneish je model potrdil v več obravnavanih primerih.

Jaka Tomšič, Darinka Kamenšek

Jaka Tomšič, Darinka Kamenšek

Ali bi se nakup nogometnega igralca moral pripoznati v bilanci stanja?

V nogometnih klubih se pojavljajo specifični poslovni dogodki, kot je nap. nakup nogometnega igralca. Nogometni klubi so pravno organizirani kot društvo in zato morajo voditi poslovne knjige o svojem finančnem in materialnem poslovanju v skladu s SRS 33. SRS 33 napotuje na uporabo SRS od 1 do 17 ter 20 do 23. V skladu z SRS 2 bi morali nogometni klubi nakup igralca pripoznati kot pravico do registracije igralca, saj zadosti vsem značilnostim neopredmetenega sredstva.

Lucija Rutar, Mateja Gorenc

Lucija Rutar, Mateja Gorenc

Vpliv epidemije Covid-19 na (e-) poslovanje v izbranih trgovskih obratih

Članek obravnava poslovanje izbranih trgovskih obratov, s poudarkom na elektronskem poslovanju, v času epidemije Covid-19. Cilj raziskave je bilo ugotoviti, kako so izbrani trgovski obrati poslovali pred, med in po pandemiji koronavirusne bolezni. Ugotovili smo, da elektronskega poslovanja izbrani trgovski obratni ne uporabljajo v zelo velikem številu, kot tudi nimajo interesa, da bi tovrstno obliko poslovanja začeli uporabljati v prihodnje. Prav tako sama uporaba elektronske oblike poslovanja med koronavirusno boleznijo Covid-19 ni predstavljala večje prednosti v primerjavi s tistimi, ki te oblike poslovanja niso uporabljali. Tudi delež prodaje preko spletne trgovine se v času pred pandemijo in po pandemiji Cvodi-19 ni bistveno spremenil.

dr.Živko Bergant

dr.Živko Bergant

Pot do družbene blaginje

Ta zapis je nastal kot vsebinsko nadaljevanje knjige z naslovom Zavedanje družbene odgovornosti in posledice, ki je izšla v juliju leta 2022. Z njo sem želel opozoriti na težave pri uveljavljanju družbene odgovornosti na vseh ravneh družbene strukture.

dr.Živko Bergant

dr.Živko Bergant

Terminološki kotiček: Denarni tok

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window