Navigacija
Portal TFL

Poslovodno računovodstvo - številka 2, letnik 2022

Poslovodno računovodstvo

Poslovodno računovodstvo je revija s strokovno poglobljenimi prispevki z računovodenja, financ in revizije ter preprečevanja prevar. Zbirka obsega arhiv od leta 2011 dalje. Izhaja 4 x letno.

Strokovna revija
Visoka šola za računovodstvo

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
dr. Branko Mayr

dr. Branko Mayr

Uvodnik

Za nami so volitve. Izvolili smo, kot smo. Želimo si lahko le, da bo nova vlada pri obvladovanju gospodarstva tako uspešna, kot je bila prejšnja.

doc. dr. Lidija Robnik

doc. dr. Lidija Robnik

Napake ali prevare v računovodskih izkazih in njihov vpliv na poslovno odločanje

Poročanje za različne uporabnike mora biti vsebinsko strokovno z bogatimi pojasnili vendar je treba biti pozoren, da se ne razkrivajo poslovne skrivnosti, kar lahko ogrozi nadalje poslovanje organizacije. V primeru nestrokovnega in ne transparentnega poročanja se lahko povzročajo poslovne prevare, ki zavajajo uporabnike poslovnih informacij ter njihovih nepravilnosti glede odločanja o poslovanju, investiranju, financiranju ipd. poslovnih aktivnostih. V računovodskih izkazih se lahko pojavijo napake in zlorabe pri izbiri pravilnih metod vrednotenja premoženja. Ker so v računovodskih izkazih lahko skrite rezerve ali poslovne izgube, se avtorica v prispevku sprašuje, kaj je hujše za nadaljnje (tudi digitalno) poslovanje in poslovno odločanje?

Mateja Gorenc, Tina Ličen

Mateja Gorenc, Tina Ličen

Analiza podjetja na podlagi Benfordovega zakona

Z rednim analiziranjem in revidiranjem podjetje pridobi večji nadzor nad poslovanjem in s tem lažje obvladuje tveganja v primeru napak ali prevar. Računovodski analitiki ali računovodje samo s pregledovanjem pridobljene dokumentacije s strani podjetja, ne morejo z gotovosti trditi o pravilnosti ali resničnosti podatkov. Tudi pravilnost ali resničnost izkazov, ki so javno dostopni je vprašljiva. Računovodskim forenzikom, analitikom in revizorjem se poleg klasične analize ponuja tudi analiza po Benfordu, ki ni kompleksna, a je zelo zanesljiva. Članek prikazuje analizo podjetja X na podlagi Benfordovega zakona. Podlaga za analizo podjetja X so podatki iz bilance stanja in izkaza poslovnega izida za leto 2018 in leto 2019. Z analizo podjetja X smo ugotovili, da so podatki iz bilanc stanja in izkaza poslovnega skladni z Benfordovim zakonom.

Tina Ličen, Mateja Gorenc

Tina Ličen, Mateja Gorenc

Učinkovitosti poslovanja in analiza finančnega položaja podjetja

Računovodstvo je v okviru informacijskega sistema pomemben del poslovodnega sistema podjetja, saj uporabnikom računovodskih informacij v razumljivem jeziku nudi informacije o poslovanju podjetja. Analiza učinkovitosti poslovanja podjetja pokaže, ali podjetje deluje na pravilen način, saj primerja izložke z vložki. Da je podjetje učinkovito, mora učinkovitost zagotavljati na vseh ravneh poslovanja. Temeljna naloga finančne funkcije je plačilna sposobnost podjetja, zato s finančno analizo pridobi informacije o finančnem stanju podjetja. Članek prikazuje analizo učinkovitosti poslovanja ter finančno analizo podjetja X. Podlaga za analizi sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida.

dr. Živko Bergant

dr. Živko Bergant

Poslanstvo podjetja in družbena odgovornost

Avtor obravnava poslanstvo podjetja z vidika družbene odgovornosti. Poudari temeljne razsežnosti in pomembnost izjave o poslanstvu. Posebej prikaže povezanost poslanstva in vizije podjetja. Ugotavlja, da poslanstvo pomeni nudenje koristi, kar za podjetje pomeni ustvarjanje dodane vrednosti in povečevanje blaginje družbe. Pri tem opredeli tudi poslanstvo posameznika, saj posamezniki odločajo o poslovanju podjetja. Zaključi, da je poslanstvo z vidika družbene odgovornosti nadrejeno viziji podjetja, ki opredeljuje cilje v okviru izvajanja poslanstva.

dr. Živko Bergant

dr. Živko Bergant

TERMINOLOŠKI KOTIČEK: Problem, izziv. Težava

V pogovornem, vsakdanjem jeziku smo običajno površni, kar je tudi razumljivo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window