Portal TFL

STA novice / Odbor za finance podprl Zormanov predlog novele zakona o igrah na srečo

torek, 6.3.2018

Ljubljana, 06. marca (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes podprl predlog novele zakona o igrah na srečo, ki ga je vložil poslanec SMC Branko Zorman in s katerim se drugače ureja področje prirejanja športnih stav. Predlogu nasprotujejo vlada, državni svet in Športna loterija.

Po predlogu bi se sprostil trg športnih stav, ki jih v Sloveniji sedaj zakonito prireja Športna loterija. Z vstopom tujih ponudnikov bi tudi ti plačevali koncesijske dajatve, s čimer bi zagotovili več denarja za šport ter za invalidske in humanitarne organizacije, hkrati pa omejili nenadzorovano igranje slovenskih igralcev pri tujih prirediteljih v tujini, je povzel Zorman.

Vlada predloga ne podpira, saj ne naslavlja celovite usklajenosti področja iger na srečo s pravnim redom EU, ne odpravlja omejitve pri pridobitvi lastniških deležev koncesionarjev ter ne odpravlja nekaterih nepotrebnih administrativnih ovir. Ob tem pa ureja zgolj področje stav, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Gorazd Renčelj.

Zorman je na podlagi pripomb zakonodajno-pravne službe DZ pripravil nekaj dopolnil, ki jih je odbor podprl. Tudi sam predlog zakona je podprl z 12 glasovi za in štirimi proti. Kot je bilo slišati večino članov odbora, namreč ne podpirajo monopola. Ob tem so ministrstvu za finance očitali, da že leta tematiko pušča v predalu, namesto da bi področje uredilo.

Renčelj je spomnil, da je bil njihov predlog leta 2016 medresorsko usklajen, a ni nikoli pristal na vladi, ker ni bilo politične volje za njegovo sprejetje. Področje iger na srečo bi s tistim predlogom uredili celovito, je dodal in zavrnil razmišljanja, da je so zato, da je predlog "ostal v predalu", krivi lobiji ali monopolist.

Predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar je ponovil znano stališče družbe, da Zormanov predlog ne bo prinesel napovedanih izboljšav in da ne naslavlja težav nelegalnega delovanja, škodljivega oglaševanja, prevar, večjega tveganja zasvojenosti, bolj tveganih stavnih produktov in velikega tveganja prirejanja rezultatov.

Poslanci so v razpravi pritrdili Zormanovi oceni, da se bo z novo ureditvijo omogočilo, da bodo igralci športnih stav, ki danes to počnejo v tujini, lahko igrali v Sloveniji. V tujini za to niso obdavčeni, po novi ureditvi ne bi bili niti v Sloveniji.

Kaj pa bi to pomenilo za javnofinančne prihodke, je po Renčljevih besedah težko oceniti. Osnova za koncesijske dajatve je razlika med vplačili in izplačili v stave, ki pa bi jo boljše kvote in višji dobitki in izplačila zniževale. Renčelj je povedal tudi, da so pri pripravi zakona imeli stike s potencialnimi ponudniki, med katerimi pa interesa za vstop v Slovenijo ob visokih koncesijskih dajatvah in visokem davčnem bremenu ni bilo.

A poslanci so večinoma ocenili, da je področje treba prevetriti. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je ocenil, da je Zorman s predlogom "dregnil v osje gnezdo". Jani Möderndorfer iz SMC je dodal, da "kadarkoli se je kdo lotil prenove tega področja, si je lomil zobje in to vedno z istimi ljudmi" in dodal, da bo imel "šport bistveno več, če tega monopola ne bo več".

Marko Pogačnik (SDS) in nepovezana poslanka Alenka Bratušek sta opozorila na paradoks, da poslanec SMC predlaga zakon, ki ga vlada ne podpira. "To je realni prikaz, kako je koalicija funkcionirala," je ocenil Pogačnik, ki je dejal, da je "proti monopolom, a bi takšen predlog pričakoval od ministrstva za finance". Bratuškova pa je pogrešala analizo, ali bi prišlo do izpada javnofinančnih prihodkov ali ne.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window